Kurczak z ananasem w woku

Dzięki radom Ciri  trafiłam na przepis niekwestionowanego lidera wśród stron kulinarnych w polskim necie, czyli na Kwestię Smaku i zaciekawiona wypróbowałam go w mojej kuchni.

I wyszło tak:

DSCF0015.JPG

Dla ciekawskich: stir frying to smażenie w ruchu, czyli silny ogień i mieszanie  en.wikipedia.org/wiki/Stir_frying

Krok po kroku w mojej kuchni:

1 krok – *kurczak w suchej marynacie*
Kroimy pierś z kurczaka w paski.

wok.jpg

Posypujemy papryką ostrą, słodką, solą, imbirem i wyciskamy pół cytryny (dokładne proporcje u autorki, ja dawałam na oko).

DSCF9953.JPG

Wyciskamy 2 ząbki czosnku do kurczaka.

DSCF9957.JPG

Mieszamy i odstawiamy do lodówki (w tym czasie robimy ananasową marynatę).

DSCF9958.JPG

Po odwiedzinach w lodówce kurczak wygląda tak:

DSCF9966.JPG

2 krok – ananas w marynacie
W przepisie autorki był szał pał – cukier trzcinowy i ocet ryżowy. U mnie w domu takich składników nie uświadczycie, dlatego poradziłam sobie tak.
Pokroiłam ananasa.

DSCF9946.JPG

 

DSCF9954.JPG

Dodałam miodu, sosu sojowego i cytryny (na oko, dokładne ilości macie u autorki przepisu).

DSCF9962.JPG

Odstawiamy ananasa w marynacie

DSCF9963.JPG

3 krok – szybkie smażenie kurczaka

Kurczaka wrzucamy do woka i smażymy na łyżce oliwy (lub oleju). Ciągle mieszamy.

DSCF9974.JPG

 

DSCF9975.JPG

Kroimy szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.

DSCF9969.JPG

I dodajemy szczypiorek do kurczaka. Mieszamy. Zdejmujemy kurczaka z woka.

DSCF9980.JPG

4 krok – smażenie ananasa
Z ananasa odlewamy marynatę.

DSCF9985.JPG

Wrzucamy owoc (bez marynaty do woka), powoli dolewamy marynatę i mieszamy.

DSCF9983.JPG

Po chwili (4 minuty?) dodajemy do woka odłożone mięso. I mieszamy.

DSCF9987.JPG

 

DSCF0003.JPG

Podajemy z ryżem.

DSCF0006.JPG

 

DSCF0008.JPG

 

DSCF0013.JPG

 

DSCF0017.JPG

I jak?
Dość specyficznie.
Słodycz wymieszana z pikantnością (ostrością). Dla wielbicieli czegoś nowego, dla kuchennych odkrywców :)
Dla mnie super, ale po minie Michała widziałam, że wolałby schabowego :P