Kurczak z boczkiem i fasolką szparagową

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

robiłam na 2 dni, dla 3 osób

  • kurczak – 0,5kg piersi z kurczaka, 0,5kg udek
  • czosnek – 2 ząbki
  • czerwona papryka w proszku, słodka – łyżeczka (dałam paprykę wędzoną)
  • ostra papryka suszona – pół łyżeczki
  • kurkuma – łyżeczka
  • fasolka szparagowa – 4 garści 
  • boczek plastry – 6-7 plastrów
  • olej kokosowy/olej – łyżka
  • masło – do podsmażenia kurczaka
  • bulion – szklanka (dałam wodę)
  • suszone pomidory – 12 pomidorów
  • śmietanka 36% – szklanka (dałam 30%)
  • mąka – do oprószenia łyżka (nie trzeba, jeżeli wyszło gęste)
  • coś zielonego do posypania na końcu – natka, kolendra lub bazylia

 

Kurczaka pokroiłam na mniejsze kawałki (wolę tak niż pierś w całości).

Posypać mięso:

  • czosnek – 2 starte ząbki 
  • czerwona papryka w proszku, słodka – łyżeczka (dałam paprykę wędzoną)
  • ostra papryka suszona – pół łyżeczki
  • kurkuma – łyżeczka

Polać łyżką oliwy.

Zostawić w lodówce na 0,5h.

 

Fasolkę uparować, aż będzie miękka. Plastry boczku usmażyć (u mnie bez tłuszczu, boczek się wytapia) i pokroić w kostkę.

Po tym czasie na patelni rozpuścić masło. Usmażyć mięso po 3 minuty z każdej strony. Zalać podsmażone mięso bulionem (ja wodą) i gotować z każdej strony po 3 minuty (to trwa długo, zdjęcie lewe od prawego dzieli ok. 30 minut). Przykryć pokrywką podczas gotowania.

 

Dodać śmietankę 36% (u mnie 30%). Zagotować. Trzymać na ogniu przez 7 minut.

 

Po 3 minutach dodać pokrojone suszone pomidory.  Wymieszać. Jeżeli sos nie jest gęsty, można oprószyć mąką i zagotować ponownie.

Na sam koniec, po zdjęciu dania z ognia, dodałam do woka miękką fasolkę i posypałam całość boczkiem.

Danie prezentuje się następująco.

I jak?

Dla lubiących mięso z mięsem (drób z wieprzowiną połączony w jednym daniu). Smaczne (znowu teoria, że jeżeli dodasz śmietankę, to wyjdzie super sos). Prezentuje się apetycznie (kolor sosu <3), jednak dla mnie było tu za dużo mięsa. Jeżeli robiłabym drugi raz dałabym 3 razy tyle fasolki i zrezygnowała z boczku (za słone wyszło początkowo, drugiego dnia problem zniknął).

Podałam z ryżem gotowanym z curry. Posypałam bazylią.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus