Dzisiaj przed Wami propozycja z książeczki Szybko i smacznie – Potrawy z woka, konkretnie ze s. 7.
Składniki:
Cytryna, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki kolendry, pieprz, 350g piersi z kurczaka, 2 łyżki sezamu, łyżka oleju sezamowego, 2,5cm korzenia imbiru, 2 marchewki, por, 170g groszku cukrowego, 125g kiełków fasoli, łyżka jasnego sosu sojowego
1 krok – marynata
Składniki macie widoczne: kolendra, pieprz, 1 ząbek czosnku (drugi potem się przyda), skórka i sok z cytryny
Pierś z kurczaka kroimy w paski.
Dodajemy do piersi skórkę i sok z cytryny.
Pokrojony ząbek czosnku.
I listki kolendry.
Pieprzymy troszkę i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2 – smażenie.
Wok rozgrzewamy i wsypujemy sezam. Prażymy króciutko, ok. 30 sekund, żeby go nie spalić. Zdejmujemy ziarenka z woka.
Wlewamy łyżkę oleju sezamowego.
Na olej wrzucamy pokrojone: imbir i ząbek czosnku. Smażymy 30 sekund.
Dorzucamy mięso z marynatą. Autorzy każą podgrzewać 4 minuty.
Dorzucamy do woka por.
I marchewkę pokrojoną w zapałki. Smażymy wszystko razem 2 minuty.
Dodajemy kiełki fasoli.
I groszek cukrowy.
Wszystko mieszamy i trzymamy na ogniu 3 minuty.
Autorzy polecają na tym etapie dolać do woka łyżkę sosu sojowego i tyle samo wytrawnego sherry. Sherry u mnie w domu ze świecą szukać, dlatego wlałam zamiast niego sos sojowy.
Po 2 minutach zdejmujemy z ognia, posypujemy uprażonym sezamem i jemy.
I jak?
Dobry obiad. 2 dokładki mówią same za siebie. Coś innego, ale na znanej wszystkim podstawie (kurczak). Te składniki ekstra – olej sezamowy, kiełki, groszek dokupiłam specjalnie do tej potrawy i nie żałuję. Smakowało i pewnie powtórzę to danie jeszcze wiele razy.