Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – Kurczak Piccata
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 pojedyncze
- mąka – 2 łyżki (u mnie pełnoziarnista)
- masło – 3 łyżki
- wino białe – 1/3 szklanki
- skórka z cytryny – z połowy cytryny
- kapary – 2 łyżki
- olej – 2 łyżki
- sól, pieprz – szczypta,
- natka pietruszki – 2 łyżki
Krok po kroku w mojej kuchni
Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż i rozbić tłuczkiem. Każdą porcję mięsa posypać solą, pieprzem i mąką (obtoczyć w mące, nadmiar usunąć).
Na maśle i oleju podsmażyć na złoto mięso z obu stron.
Wygląda to tak:
Mięso zdjąć na bok. Patelni nie myć, tylko wlać na nią 1/3 szklanki wina, skórkę z połowy cytryny i gotować kilka minut.
Do wina i cytryny dodać 2 łyżki masła i kapary. Sól, pieprz.
Mięso zanurzyć w sosie.
Posypać posiekaną natką pietruszki. Gotować kilka minut razem (mięso ma się „napić” i odrobinę napęcznieć).
I jak?
Jeżeli lubicie smak kaparów w białym winie proponowałabym odtworzyć to danie w swojej kuchni. Mięso wyszło miękkie, sos lekko kwaśny. Podałam z lekką surówką. Dawno nic mi tak nie smakowało jak ten kurczak z kaparami.