Kurczak z marchewką, kapustą i makaronem ryżowym w woku

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia 10/2016, s. 40 chow mein z pak choi i kurczakiem

 

 

Składniki

  • piersi z kurczaka – 2 pojedyncze
  • marchew – 1
  • kapusta pak choi – 2 sztuki (u mnie skrojona ćwiartka białej kapusty)
  • czosnek – 2 ząbki
  • dymka ze szczypiorkiem – pół pęczka
  • sezam – łyżka
  • sos sojowy – łyżka do mięsa i na koniec łyżka do potrawy
  • olej sezamowy – łyżka
  • chili – w młynku, 2-3 pokręcenia młynkiem
  • makaron ryżowy – 250g
  • olej – do smażenia

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zalać sosem sojowym i odstawić na kilka minut.

W woku na rozgrzany olej wrzucić piersi z kurczaka. Smażyć 2-3 minuty.

Dodać marchew pokrojoną w paski, posiekaną kapustę i jasną część dymki. Smażyć 2-3 minuty.

 

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Gdy kapusta zmięknie, dodać do woka:

  • czosnek – 2 ząbki
  • chili – w młynku, 2-3 pokręcenia młynkiem.

Całość przesmażyć i wymieszać.

Na koniec dodać miękki makaron ryżowy. Smażyć całość przez minut.

Na koniec dodać łyżkę sosu sojowego, olej sezamowy, uprażony sezam i szczypiorek. Wymieszać te składniki z daniem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lubię stir frying, czyli szybkie dania z woka, które smaży się na rozgrzanym oleju. Tym razem wyszło tak jak się spodziewałam – smacznie i sycąco. Dałabym więcej warzyw (ugotowanego brokuła, więcej marchewki może, pora itp.), bo jedna marchew, to w mojej ocenie za mało.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus