Kurczak z nadzieniem rukolowym

Soczysta i smaczna pieczona pierś z kurczaka.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym

 

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 2 sztuki
  • mascarpone – 200g
  • rukola – garść
  • ser – 3 łyżki startego (w przepisie parmezan, miałam cheddar i go dałam)
  • sól, pieprz – szczypta
  • oliwa – 2 łyżki
  • pomidory – 4 bez skórki
  • szalotka/cebula – 1
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • miód, cukier lub melasa – 0,5 łyżki (nie dałam, pominęłam)
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól, pieprz – do smaku

 

Krok po kroku w mojej kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Garść rukoli należy posiekać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do rukoli zetrzeć 3 łyżki sera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać mascarpone, sól i pieprz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wymieszać farsz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W piersiach zrobić kieszonkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do środka włożyć farsz rukolowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mięso z góry posolić, popieprzyć.

Podsmażyć na oliwie na patelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przełozyć do naczynia żaroodpornego. Zostało mi dużo farszu, więc dodałam go obok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

200 stopni – 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sos.

Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać seler naciowy (też pokrojony), pokrojone pomidory, sól, pieprz. Gotowałam 10 minut calość, mieszałam.

 

Piersi podałam na wyżej opisanym sosie pomidorowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Oczekiwałam więcej, nie wiem co sobie myślałam o nadzieniu mascarpone-rukola, ale to, co wyszło odbiegało od moich wyobrażeń. Zwykłe zielone nadzienie, rukola z serem wypłynęła ze środka na bok (może cheddar jako zamiennik parmezanu tak wpłynął na zachowanie nadzienia? ale wątpię). Sos pomidorowy – szybki i smaczny. Nie zrozumcie mnie źle, obiad jak obiad. Dobry, ale magiczny nie był. Smaczna, soczysta pierś z kurczaka w dobrym sosie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA