Soczysta i smaczna pieczona pierś z kurczaka.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – Kurczak faszerowany rukolą na sosie pomidorowym
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 sztuki
- mascarpone – 200g
- rukola – garść
- ser – 3 łyżki startego (w przepisie parmezan, miałam cheddar i go dałam)
- sól, pieprz – szczypta
- oliwa – 2 łyżki
- pomidory – 4 bez skórki
- szalotka/cebula – 1
- seler naciowy – 2 łodygi
- miód, cukier lub melasa – 0,5 łyżki (nie dałam, pominęłam)
- oliwa – 2 łyżki
- sól, pieprz – do smaku
Krok po kroku w mojej kuchni
Garść rukoli należy posiekać.
Do rukoli zetrzeć 3 łyżki sera.
Dodać mascarpone, sól i pieprz.
Wymieszać farsz.
W piersiach zrobić kieszonkę.
Do środka włożyć farsz rukolowy.
Mięso z góry posolić, popieprzyć.
Podsmażyć na oliwie na patelni.
Przełozyć do naczynia żaroodpornego. Zostało mi dużo farszu, więc dodałam go obok.
200 stopni – 15 minut.
Sos.
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać seler naciowy (też pokrojony), pokrojone pomidory, sól, pieprz. Gotowałam 10 minut calość, mieszałam.
Piersi podałam na wyżej opisanym sosie pomidorowym.
I jak?
Oczekiwałam więcej, nie wiem co sobie myślałam o nadzieniu mascarpone-rukola, ale to, co wyszło odbiegało od moich wyobrażeń. Zwykłe zielone nadzienie, rukola z serem wypłynęła ze środka na bok (może cheddar jako zamiennik parmezanu tak wpłynął na zachowanie nadzienia? ale wątpię). Sos pomidorowy – szybki i smaczny. Nie zrozumcie mnie źle, obiad jak obiad. Dobry, ale magiczny nie był. Smaczna, soczysta pierś z kurczaka w dobrym sosie.