Kurczak z papryką i orzechami nerkowca w sosie ostrygowym

wpis w: blog, Kuchnia | 1

Miękkie mięsne kawałki i delikatne orzechy.

Pochodzenie przepisu

Odkryj smaki Azji – folder biedronkowy, kurczak kung pao, s. 26

 

Składniki

  • udka z kurczaka – 2-3, poluzować (TU jest pokazane jak to zrobić)
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • olej kokosowy – 2 łyżki + łyżka
  • imbir – 2cm pokrojony w półplasterki
  • papryczki chili – 8 (dałam łyżkę suszonej ostrej papryki, papryczki nie nadają się dla małego dziecka)
  • cebula – 1
  • orzechy nerkowca – garść, dwie
  • papryka czerwona – 1 
  • woda – szklanka
  • sos ostrygowy – 5 łyżek
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • olej sezamowy – łyżka
  • cukier – 2 łyżki (dajcie mniej!, łyżeczka starczy, 2 łyżki wychodzi danie słodkie)
  • sól, pieprz – pół łyżeczki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mięso poluzować (oddzielić mięso od kości), przyprawić solą i pieprzem. Posypać mąką ziemniaczaną.

Rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, usmażyć mięso na rumiano. Zdjąć z ognia.

W woku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Dodać:

  • imbir – 2cm pokrojony w półplasterki
  • papryczki chili – 8 (dałam łyżkę suszonej ostrej papryki, papryczki nie nadają się dla małego dziecka)
  • cebula – 1

Podsmażyć.

Kolejny krok do dodanie podsmażonego wcześniej kurczaka, orzechów nerkowca i papryki. Całość trzymać na ogniu 3-5 minut energicznie mieszać.

Główny punkt programu.

Do woka wlać szklankę wody. Następnie:

  • sos ostrygowy – 5 łyżek
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • olej sezamowy – łyżka
  • cukier brązowy – 2 łyżki (dajcie mniej!, łyżeczka starczy, 2 łyżki wychodzi danie słodkie)

Autorzy przepisu radzą jeszcze zagęścić sos (dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie), ale u mnie nie było takiej potrzeby. Potrzymałam kurczaka w sosie przez 10 minut i po tym czasie płyn się zredukował.

I jak?

Jestem blisko powtórzenia mojego ulubionego sosu z chińskiej restauracji (w tamtym jest sos hoisin, doczytałam niedawno w menu, więc jeszcze będę próbować). Właśnie tak smakują orzechy nerkowca jak w tym daniu. Miękkie, delikatne, nie chrupią, rozpływają się między zębami.

Sos do mięsa wyszedł trochę za słodki, mniej cukru należy dać zdecydowanie. Nie tylko wygląda dobrze, widzicie, miękkie kawałki mięsa je się oczami. Ten sos musicie powtórzyć. Drób jest stworzony do tego typu dań.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus