Kurczak z pieczarkami w sosie pomidorowym

 

Pochodzenie przepisu

Miesięcznik Moje Gotowanie, wrzesień 2016, s. 44

piersi à la cacciatore

 

Składniki

  • oliwa – łyżka
  • wędzony boczek – 3-4 plasterki
  • czosnek – 2 ząbki
  • szałwia, rozmaryn – po 2 gałązki (dałam też miętę)
  • piersi z kurczaka – 3
  • sól, pieprz – sypnięcia
  • wino białe – 150ml
  • pomidory – puszka 400g
  • przecier pomidorowy – łyżka (dałam resztkę włoskiej zupy pomidorowej)
  • pieczarki – 25 dag
  • oliwki czarne – garść

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na suchej patelni położyć wędzony boczek i podsmażyć z obu stron. Usmażone plasterki zdjąć z patelni, odstawić na bok.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na łyżkę rozgrzanego oleju wrzucic posiekane czosnek i cebulę. Dodać zioła, smażyć przez 3-4 minuty.

 

Na cebulę z ziołami położyć pokrojone mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć z obu stron przez 5 minut.

Kurczaka zdjąć z ognia. Do cebuli dolać 150ml białego wina i mieszać przez 2 minuty. Dodać podsmażony boczek, puszkę pomidorów i przecier (u mnie resztka zupy pomidorowej).

Dorzucamy pokrojone i obrane pieczarki.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy podsmażone piersi, gotujemy bez przykrycia przez 15 minut.

Na koniec dodać oliwki, wymieszać i podać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Zrobiłam błąd. Dodałam oliwki i trzymałam na ogniu jeszcze przez dłuższą chwilę, nie podałam od razu. Sos przeszedł miksem oliwek i ziół i to wpłynęło na odbiór dania. Ciężko to określić, jakieś cierpkie. Zjadliwe, ale coś wyszło nie tak. Uczcie się na moim błędzie, jak w przepisie jest napisane, żeby tylko dorzucić oliwki i podawać, to tak należy robić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus