Nocne gotowanie dla wielbicieli mocno mięsnym potraw.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – kurczak na sosie pomidorowym z chorizo
Składniki
- pierś z kurczaka – 2 sztuki
- mąka pełnoziarnista – 3 łyżki
- pomidory w puszce – 1 puszka (u mnie zamiast pomidorów szklanka zupy z chorizo z zeszłego dnia)
- chorizo – 50g
- cebula – 1 (wzięłam dwie, czerwoną i zwykłą)
- czosnek – 1 ząbek (wzięłam 2)
- oliwki – 10 czarnych
- masło – łyżka
- oliwa – do smażenia
- sól, pieprz – duża szczypta
- natka pietruszki – 2 łyżki
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze części, wzdłuż na pół (i radziłabym jeszcze pokroić, jeżeli lubicie cząstki kurczaka, a nie całościowo do późniejszego krojenia na talerzu).
Kolejne zadanie to rozbicie piersi z kurczaka tłuczkiem (między tłuczkiem a mięsem włóżcie woreczek plastikowy, nie będzie pryskać mięso).
Sól, pieprz kierujemy na mięso z obu stron, trzeba obtoczyć w mące mięso (znajomi kucharze robili tak, że mąkę wysypywali na talerz, solili ją – mąkę, pieprzyli i do takiej mieszaniny trafiało mięso).
Usmażyć piersi z kurczaka na łyżce masła z dwóch stron na rumiano.
Kiełbasę pokroić w kostkę (u mnie więcej niż 50g). Cebulę i czosnek posiekać.
Kurczaka zdjąć z patelni, gdy się usmaży.
Kiełbasę chorizo wrzucić na patelnię na olej.
Dodać cebulę, czosnek i pokrojone oliwki.
Zalać pomidorami w puszce (u mnie zamiast pomidorów zupa pomidorowo-paprykowa z zeszłego dnia).
Trzymać razem kilka minut.
Dodać podsmażonego kurczaka.
Posiekane zielone – natka pietruszki. Zmieniłam patelnię na garnek i uznałam, że dam tej potrawie jeszcze 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
I jak?
Dobrze, że poddusiłam mięso z pomidorami i chorizo trochę dłużej. Chorizo się lubi albo nie, 0-1 podejście. Drugi dzień pod rząd to trochę za dużo chorizo dla mnie. Tu mięso z mięsem, mało warzyw. Do zrobienia, zjedzenia, ale rewelacji brak. Michał potwierdza – za dużo mięsa w potrawie. Może to moja wina, bo skroiłam całe chorizo, które mi zostało, ale podwajałam resztę w miarę możliwości. Może dodatek jeszcze jednej puszki pomidorów pomógłby tej potrawie?