Kurczak z truskawkami na rukoli

wpis w: blog, Owocowe, z truskawkami, ze szpinakiem | 0

Truskawki i rukola? Spróbujemy!

Moja ulubiona pingerowa blogerka Cornflakemum  zostawiła następujący komentarz:

 

„truskawki zaskakująco dobrze pasują do wytrawnych dań, a z balsamico tworzą związek idealny; wypróbowany prosty patent – świeży szpinak, poszarpana kulka mozzarelli, truskawki + vinegret / oliwa z octem balsamicznym”

Szpinaku nie było, wybrałam rukolę.
Do miski wrzuciłam garść rukoli.

Pokroiłam resztę truskawek (5 sztuk).

W biedrze jest chyba tydzień włoski (?), bo znalazłam kulki mozzarelli. Dorzuciłam do miski 3/4 opakowania.

Wszystko wymieszałam i zalałam octem balsamicznym – 2 łyżkami (oliwy nie miałam, a powinno być pół na pół ).

Podsmażyłam pół piersi z kurczaka, pokroiłam w paski i wrzuciłam na górę.

I jak?
Jakieś takie serio wykwintne – skomentował Michał. A ja? Dla mnie to była naprawdę dobra, lekka kolacja. I szybka.

Ps. I tu pasowałoby słowo „sałatka”