Kurki z kurczakiem w tymianku

Makaron z mięsem i grzybami na szybko.

Pochodzenie przepisu

Jest pysznie – makaron z kurkami i kurczakiem w sosie śmietanowym

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 1
  • kurki – 200g
  • makaron – 150g
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 1
  • tymianek – 2 łyżki
  • śmietana 12% – 3-4 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – 2 łyżki
  • masło – 2 łyżki
  • ser – łyżka startego

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Kurki zanurzyć na chwilę w misce z zimną wodą, szybko wyjąć i oczyścić grudki, które nie zostały w wodzie. Pokroić większe grzyby na mniejsze kawałki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pierś z kurczaka pokroić na kawałki 1,5-2cm. Umieścić w misce, posolić, popieprzyć, rozgnieść czosnek (1 ząbek) w prasce, dodać tymianek i trochę oleju. Wymieszać. Ostawić do lodówki na 30 minut.

 

Po tym czasi smażyć na patelni (jeżeli za mało oleju, to dolać). Mięso powinno się zrumienić, wtedy zdejmujemy je z patelni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pokroić cebulę i czosnek (2 ząbki).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelni (ta sama, na której przed chwilą podsmażaliśmy kurczaka, nie myjemy) rozgrzac masło, dodać cebulę, czosnek. Gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć 5 minut.

Dodać śmietanę, całość wymieszać, zagotować i dodać mięso. Szczypta soli i pieprzu. Trzymać na ogniu 2-3 minuty.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podawać z makaronem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Makaron z mięsem i kurkami posypałam startym na małych oczkach parmezanem.  Danie szybkie, łatwe, kurki nie wyszły gorzkie (co mi się zdarzało uprzednio). Myślę, że śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym i to pewnie bym obecnie zrobiła (danie robione na początku września, odkopałam kartę pamięci).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus