Leczo bez mięsa z wędzoną papryką.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- cebula – 2
- cukier – łyżka
- olej – do podsmażenia cebuli
- papryka – czerwona zwykła, żółta, dwie czerwone podłużne
- cukinia – 2
- papryka słodka – 2 łyżki
- papryka ostra – łyżeczka
- papryka wędzona – łyżeczka
- pomidory w puszce – 1 puszka
- passata – 200ml
- sol i pieprz – do smaku
Cebule pokroić w półksiężyce, paprykę w grubą kostkę i podobnie dwie cukinie. Teraz można gotować
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę. Podsmażać 30 sekund, wsypać łyżkę cukru. Smażyć i mieszać przez 2-3 minuty.
Dodać świeże cukinie, pokrojone papryki, następnie przyprawy:
- papryka słodka – 2 łyżki
- papryka ostra – łyżeczka
- papryka wędzona – łyżeczka
I teraz ważne, autorka podkreśla, żeby podsmażyć warzywa z przyprawami przez 10-15 minut, nie wlewać od razu pomidorów, nie dusić warzyw w pomidorowym sosie, ale podsmażyć same warzywa.
Dopiero po tym czasie (papryka jest miękka) dodać puszkę pomidorów (dałam jeszcze passatę). Sol, pieprz i 5-8 minut duszenia na małym ogniu.
I jak?
Wędzona papryka to taka wspaniałość, że jeżeli nie próbowaliście, musicie kupić (Tesco, Tiger, net). Aromat dymu, wędzenia, grilla – warzywa miękkie, ale nie rozpływające się, da się nadziać je na widelec i są jędrne. Całość słodka, delikatna i rozgrzewająca. Kolacja idealna!
