Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Lidla yt

 

Składniki

  • łopatka wieprzowa – 0,5 kg
  • gruszka (twarda i słodka) – 2 szt.
  • chrzan tarty – 3-4 łyżeczki
  • białe wino wytrawne – 500 ml
  • miód – 1 łyżka
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • rozmaryn – 2 łyżeczki
  • korzeń pietruszki – 4 szt.
  • cytryna – 1 szt.
  • śmietanka UHT 30% – 200 ml (u mnie jogurt naturalny)
  • masło – 2-3 łyżki
  • sól
  • mielony pieprz biały
  • olej

 

Mięso pokroić, posypać rozmarynem  i podsmażyć na oleju. Po chwili (lekko podsmażone ma być) zdjąć z patelni na bok.

Na tym samym oleju podsmażyć pokrojone cebule i posiekany czosnek. Po zeszkleniu zdjąć z ognia.

Gruszki pozbawić twardych gniazd nasiennych i pokroić na 8.

Gruszki położyć na patelni (ten samej patelni), dolać oleju. Polać miodem i zalać 350 ml wina. Po chwili zdjąć z ognia.

Na jednej patelni umieścić: gruszki w winie i miodzie, podsmażone mięso i cebulę z czosnkiem. Zalać resztką białego wina i wodą (płynu ma być więcej niż składników). Posypać skórką z cytryny. Trzymać na małym ogniu przez 1,5h.  Po tym czasie wyjąć z potrawy mięso, a resztę składników przetrzeć przez sito. Do sosu dodać śmietankę lub jogurt naturalny i starty chrzan. Zblendować całość. Mięso umieścić na talerzu. Zalać sosem.

W czasie gdy trwa przygotowywanie mięsa, w parowarze uparować obraną pietruszkę. Pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, posypać startą skórką z cytryny. Polać oliwą. Piec przez godzinę w temp. 200 stopni (końcówki warzywa mogą się rumienić).

 

I jak?

Sycące, smaczne danie o nieoczywistym smaku (gruszkowy posmak sosu pychota!). Czuć rękę Okrasy w tym daniu.

Podałam z kaszą podsmażoną z kilkoma kostkami fety.

Facebooktwittergoogle_plus