Pochodzenie przepisu
Składniki
- łopatka wieprzowa – 0,5 kg
- gruszka (twarda i słodka) – 2 szt.
- chrzan tarty – 3-4 łyżeczki
- białe wino wytrawne – 500 ml
- miód – 1 łyżka
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- rozmaryn – 2 łyżeczki
- korzeń pietruszki – 4 szt.
- cytryna – 1 szt.
- śmietanka UHT 30% – 200 ml (u mnie jogurt naturalny)
- masło – 2-3 łyżki
- sól
- mielony pieprz biały
- olej
Mięso pokroić, posypać rozmarynem i podsmażyć na oleju. Po chwili (lekko podsmażone ma być) zdjąć z patelni na bok.
Na tym samym oleju podsmażyć pokrojone cebule i posiekany czosnek. Po zeszkleniu zdjąć z ognia.
Gruszki pozbawić twardych gniazd nasiennych i pokroić na 8.
Gruszki położyć na patelni (ten samej patelni), dolać oleju. Polać miodem i zalać 350 ml wina. Po chwili zdjąć z ognia.
Na jednej patelni umieścić: gruszki w winie i miodzie, podsmażone mięso i cebulę z czosnkiem. Zalać resztką białego wina i wodą (płynu ma być więcej niż składników). Posypać skórką z cytryny. Trzymać na małym ogniu przez 1,5h. Po tym czasie wyjąć z potrawy mięso, a resztę składników przetrzeć przez sito. Do sosu dodać śmietankę lub jogurt naturalny i starty chrzan. Zblendować całość. Mięso umieścić na talerzu. Zalać sosem.
W czasie gdy trwa przygotowywanie mięsa, w parowarze uparować obraną pietruszkę. Pokroić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć, posypać startą skórką z cytryny. Polać oliwą. Piec przez godzinę w temp. 200 stopni (końcówki warzywa mogą się rumienić).
I jak?
Sycące, smaczne danie o nieoczywistym smaku (gruszkowy posmak sosu pychota!). Czuć rękę Okrasy w tym daniu.
Podałam z kaszą podsmażoną z kilkoma kostkami fety.