Łopatka z grilla

Chcieliśmy wypróbować funkcję grillowania w opiekaczu halogenowym. Przeszukałam przepisy i wybór padł na:

DSCF3241.JPG

Trzeba mieć:
łopatkę (lub inne mięso jakie mamy pod ręką), musztardę, czosnek, majeranek, olej, jakiś alkohol (u mnie rum z grudniowego tortu), pieprz i sól

DSCF3214.JPG

1. Marynata
Kroimy drobno 3 ząbki czosnku.

DSCF3221.JPG

Dodajemy 4 łyżki musztardy.

DSCF3222.JPG

Potem 3 łyżki suszonego majeranku.

DSCF3227.JPG

Dwa kieliszki od wódki (jako miarkę, a nie płyn!) oleju.

DSCF3228.JPG

Kieliszek alkoholu.

DSCF3229.JPG

Sól i pieprz.

DSCF3231.JPG

Mieszamy do połączenia składników.

DSCF3234.JPG

Mięso kroimy w plastry.

243_FUJI2.jpg

Mięso obracamy/namaczamy w marynacie.

DSCF3237.JPG

Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

DSCF3238.JPG

Grillujemy (u mnie 40 minut) i jemy.

DSCF3253.JPG

I jak?
Marynata jak marynata, bez szału, ale obiad jest. Do tego dorzuciłam warzywka. Halogenowy opiekacz nie ugrillował nam mięsa, bardziej przypiekł.

DSCF3258.JPG
Facebooktwittergoogle_plus