Łosoś w sosie z mango

To było coś!

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • łosoś – 300g płat
  • sos sojowy – 4 łyżki
  • brązowy cukier – łyżka
  • sok z limonki – pół łyżki (dałam sok z cytryny)
  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • czosnek starty – ząbek
  • mango – 1
  • ocet ryżowy – łyżka
  • sok z limonki – łyżka (dałam sok z cytryny)
  • cukier brązowy – 2 łyżeczki
  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • oliwa – łyżeczka
  • sos rybny – łyżeczka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W naczyniu wymieszać:

  • sos sojowy – 4 łyżki
  • brązowy cukier – łyżka
  • sok z limonki – pół łyżki (dałam sok z cytryny)
  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • czosnek starty – ząbek

Zanurzyć łososia w mieszance na godzinę (nie zdejmowałam skóry).

Zmiksować w blenderze:

  • mango – 1
  • ocet ryżowy – łyżka
  • sok z limonki – łyżka (dałam sok z cytryny)
  • cukier brązowy – 2 łyżeczki
  • imbir starty – 2 łyżeczki
  • oliwa – łyżeczka
  • sos rybny – łyżeczka

Sos wlać do garnka i gotować przez 4 minuty. Sos delikatnie zgęstnieje.

Rybę piec przez 6-8 minut w temp. 230 st. C (bez marynaty).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marynatę autorka radzi zlać do garnka i gotować (próbowałam to zrobić, ale miałam jej za mało).

Przygotowałam sałatkę (pomidor, sałatak, szpinak, kiełki, łyżka oleju, sól, pieprz).

I jak?

Uwielbiam łososia i mango. Gdy zobaczyłam  w nowościach na Kwestii Smaku taką propozycję, biegłam do sklepu, aż się za mną kurzyło. Sos – niesłodkie mango i cudownie upieczony (nie suchy, soczysty wewnątrz) łosoś – nie mam żadnych zastrzeżeń.

Następnego dnia marynatą polałam łososia dla Michała do pracowniczego boxu obiadowego (i była to dobra decyzja).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus