Łosoś cytrynowy Nigelli z kuskusem i pomidorkami koktajlowymi

 

 

Nie mogłam przejść obojętnie obok łososia Nigelli.

Pochodzenie przepisu

książka Karoliny

Nigella Lawson – Przepisy z serca domu

 

Składniki

  • łosoś – płat
  • kuskus – 200g
  • sól – pół łyżeczki
  • słodka papryka – pół łyżeczki
  • imbir – świeży, łyżka utartego
  • woda – 250ml wrzątku
  • cebula – czerwona, pół sztuki
  • cytryna – skórka i sok z 1
  • oliwa – 2 łyzki
  • pomidorki koktajlowe – 300g
  • kolendra – pół pęczka (u mnie dodatek natki pietruszki, bo to było na parapecie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Wsypać kuskus do naczynia, dodać szczyptę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, łyżkę startego imbiru i zalać to 250ml wrzącej wody. Przykryć talerzem, odstawić na bok.

 

 

Do miski dodać startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i łyżkę oliwy. Dodać filet z łososia, obtoczyć go w składnikach.

Do kolejnej miski (ten przepis już sama Nigella określiła jako niby skomplikowany, bo tyle tu misek) wrzucamy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Dodać łyżkę oliwy.

 

Kuskus połączyć z pomidorkami.

W kolejne misce wymieszać pokrojoną cebulę i sok z jednej cytryny.

Dodać zawartość powyższej miski do kuskusu i pomidorków. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.

Łososia usmażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I tyle. Można jeść.

 

Jako Małgorzata Łosoś Kowal powiem, że smakowała mi ta propozycja. Bardzo do gustu przypadł mi kuskus z pomidorkami. Świeże, sycące i smaczne danie. Będziecie zadowoleni. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA