Nie mogłam przejść obojętnie obok łososia Nigelli.
Pochodzenie przepisu
książka Karoliny
Nigella Lawson – Przepisy z serca domu
Składniki
- łosoś – płat
- kuskus – 200g
- sól – pół łyżeczki
- słodka papryka – pół łyżeczki
- imbir – świeży, łyżka utartego
- woda – 250ml wrzątku
- cebula – czerwona, pół sztuki
- cytryna – skórka i sok z 1
- oliwa – 2 łyzki
- pomidorki koktajlowe – 300g
- kolendra – pół pęczka (u mnie dodatek natki pietruszki, bo to było na parapecie)
Wsypać kuskus do naczynia, dodać szczyptę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, łyżkę startego imbiru i zalać to 250ml wrzącej wody. Przykryć talerzem, odstawić na bok.
Do miski dodać startą skórkę z cytryny, szczyptę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i łyżkę oliwy. Dodać filet z łososia, obtoczyć go w składnikach.
Do kolejnej miski (ten przepis już sama Nigella określiła jako niby skomplikowany, bo tyle tu misek) wrzucamy pokrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Dodać łyżkę oliwy.
Kuskus połączyć z pomidorkami.
W kolejne misce wymieszać pokrojoną cebulę i sok z jednej cytryny.
Dodać zawartość powyższej miski do kuskusu i pomidorków. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.
Łososia usmażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
I tyle. Można jeść.
Jako Małgorzata Łosoś Kowal powiem, że smakowała mi ta propozycja. Bardzo do gustu przypadł mi kuskus z pomidorkami. Świeże, sycące i smaczne danie. Będziecie zadowoleni. Polecam.