Pieczony łosoś w sosie żurawinowym z truskawkami

Rzadko jesteśmy zgodni w kwestii tzw. petard, czyli dań doskonałych i wyjątkowo smacznych. Tym razem przy stole wypowiadane były jedynie komplementy. Słodka marynata, podpieczony (ale nie suchy) łosoś, świeże truskawki i sałata. Polecam gorąco!

 

Pochodzenie przepisu

DDTVN

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

  • łosoś – filet
  • szpinak, rukola, sałata lodowa, ew. mix sałat – garść, dwie
  • ser – w przepisie parmezan ja dałam żółty zwykły, dwa przejechania po tarce
  • cebula – w przepisie szalotka, u mnie czerwona, 1/3 sztuki w piórka
  • truskawki – 15 sztuk świeże, piękne,

 

 

Składniki marynaty

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki żurawiny w słoiku – dałam kilka sztuk suszonej żurawiny
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oliwy

 

Najpierw marynata. Do blendera, miseczki, gdzie będziemy rozdrabniać, wkładamy wszystkie składniki marynaty i miksujemy.

 

Łososia (u mnie ze skórą) nacieramy marynatą. Zostawiamy na boku 2 łyżki marynaty (będzie do podania jako sos). Ryba marynuje się w lodówce przez godzinę.

Kolejny krok to upieczenie jej w naczyniu żaroodpornym. Max. 15-20 minut temp 170 stopni.

 

Na talerz wykładamy:

  1. sałaty (u mnie gotowiec z biedry, miks ze szpinakiem)
  2. cebulę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

3. truskawki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

4. Starty ser

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

5. Cząstki upieczonego łososia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

6. Odłożone 2 łyżki marynaty – z boku sos.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

 

Zachwyt to mało powiedziane. Żurawina i truskawki pasują do pieczonego łososia. Wspaniałe i proste danie. Do zrobienia i zaskoczenia domowników/gości. Do tego prezentuje się pięknie na talerzu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Wirginia Myszkowska

    A gdyby pominąć cebulę to danie dużo by straciło na smaku?