Łosoś z brokułami w cieście francuskim

Nigdy nie jadłam łososia w tak bliskim połączeniu z brokułami.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Biedronki

 

Składniki

  • filet z łososia – płat
  • ciasto francuskie – 1 opakowanie
  • brokuł – 1 szt
  • migdały w płatkach – 100 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • jajko – 1 szt

Migdały wrzucamy na suchą patelnię i delikatnie rumienimy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie 2 minuty.

Uprażone migdały miksujemy z ugotowanym brokułem. Dodajemy 2 ząbki czosnku i 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Miksujemy całość. Solimy, pieprzymy.

Łosoś – usuwamy skórę i kroimy na mniejsze kawałki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ciasto fracuskie dzielimy na 6 części. Wykładamy na dół łososia, na łososia masę brokułowo-migdałową i zalepiamy.

Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy 20 minut – 200 stopni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Nijak. Wiecie jak lubię łososia, ale połączenie z brokułami zupełnie mi nie podeszło. Kłóciło się, nie zgrało. 100 razy bardziej wolałabym zwykłego pieczonego łososia z cytryną i pieprzem. Wygląda ładnie, ale nie jest to moje danie. Do tego zapach gotowanych brokułów unosi się jeszcze przez kilka godzin (gdy okap nie działa…). Same minusy.

 

Wiem, że dziewczyny robiły u siebie w domach konkretnie ten przepis. Też Wam się gryzły: brokuły i łosoś?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA