Łosoś z buraczkami

Jak to będzie smakowało? Czy buraki pasują do łososia?

Pochodzenie przepisu

Przepis z Kwestii Smaku ciągle siedział mi w głowie łosoś w buraczkach i za nic nie chciał wyjść. Zrobię go!

Przepis to tak naprawdę stary dobry łosoś i umieszczona na nim surówka/sałatka (?) z buraczków. Wszystko zapieczone w folii z pomarańczą na górze. Byłam ciekawa jak to połączenie smakuje.

Składniki

  • cebula – pół
  • olej – łyżka
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda – 100ml
  • jabłko – 1 starte
  • burak – 1, trzeba go wcześniej upiec
  • sok z cytryny – łyżeczka
  • łosoś – płat, 300g
  • sól, pieprz – szczypta
  • chrzan – łyżka
  • sok z cytryny – łyżka
  • miód – łyżka
  • pomarańcza – 1, skórka tez do wykorzystania w tym przepisie

 

Buraczki.

Podsmażyć pół cebuli na oleju.

PC311661+%28Kopiowanie%29.JPG

Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

PC311663+%28Kopiowanie%29.JPG

Dolać 100ml wody.

PC311664+%28Kopiowanie%29.JPG

Dodać starte jabłko.

PC311666+%28Kopiowanie%29.JPG

Na patelnię dodać upieczonego, startego buraka.

Wszystko smażyć delikatnie przez kilka minut.

Do buraczków dodać sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy.

PC311669+%28Kopiowanie%29.JPG

Łosoś.

Łososia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę chrzanu i polać go sokiem z cytryny. Na górę wyłożyć łyżeczkę miodu.

PC311672+%28Kopiowanie%29.JPG

Na łososiu ułożyć buraczki.

PC311676+%28Kopiowanie%29.JPG

Na buraczki pomarańczę.

PC311682+%28Kopiowanie%29.JPG

25 minut 200 stopni C

PC311690+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?

Ciężko zrobić zdjęcie bez kombinowania, dlatego postawiłam na przekrojenie na pół ryby i pokazanie środka.
Jak smakowało? Jak burak z łososiem. Pomarańczy dałabym następnym razem więcej, bo podkręcała smak buraczków i ryby. Łosoś z sosem grzybowym zdecydowanie lepszy, chociaż ten wcale nie najgorszy. W skali szkolnej 5. Dla wielbicieli buraków (i łososia). Dobre danie, łosoś soczysty i chociaż eksplozji zmysłów nie odczułam (jak przy łososiu z grzybami), powtórzę je jeszcze kiedyś. Może gdyby nie zapomnieć i do buraczków dodać startą, a do pieczenia świeżą pomarańczę, odczucie byłoby inne.

Facebooktwittergoogle_plus