Jak to będzie smakowało? Czy buraki pasują do łososia?
Pochodzenie przepisu
Przepis z Kwestii Smaku ciągle siedział mi w głowie łosoś w buraczkach i za nic nie chciał wyjść. Zrobię go!
Przepis to tak naprawdę stary dobry łosoś i umieszczona na nim surówka/sałatka (?) z buraczków. Wszystko zapieczone w folii z pomarańczą na górze. Byłam ciekawa jak to połączenie smakuje.
Składniki
- cebula – pół
- olej – łyżka
- mąka ziemniaczana – łyżeczka
- woda – 100ml
- jabłko – 1 starte
- burak – 1, trzeba go wcześniej upiec
- sok z cytryny – łyżeczka
- łosoś – płat, 300g
- sól, pieprz – szczypta
- chrzan – łyżka
- sok z cytryny – łyżka
- miód – łyżka
- pomarańcza – 1, skórka tez do wykorzystania w tym przepisie
Buraczki.
Podsmażyć pół cebuli na oleju.
Dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Dolać 100ml wody.
Dodać starte jabłko.
Na patelnię dodać upieczonego, startego buraka.
Wszystko smażyć delikatnie przez kilka minut.
Do buraczków dodać sok z cytryny i startą skórkę z pomarańczy.
Łosoś.
Łososia posolić, popieprzyć, dodać łyżeczkę chrzanu i polać go sokiem z cytryny. Na górę wyłożyć łyżeczkę miodu.
Na łososiu ułożyć buraczki.
Na buraczki pomarańczę.
25 minut 200 stopni C
I jak?
Ciężko zrobić zdjęcie bez kombinowania, dlatego postawiłam na przekrojenie na pół ryby i pokazanie środka.
Jak smakowało? Jak burak z łososiem. Pomarańczy dałabym następnym razem więcej, bo podkręcała smak buraczków i ryby. Łosoś z sosem grzybowym zdecydowanie lepszy, chociaż ten wcale nie najgorszy. W skali szkolnej 5. Dla wielbicieli buraków (i łososia). Dobre danie, łosoś soczysty i chociaż eksplozji zmysłów nie odczułam (jak przy łososiu z grzybami), powtórzę je jeszcze kiedyś. Może gdyby nie zapomnieć i do buraczków dodać startą, a do pieczenia świeżą pomarańczę, odczucie byłoby inne.