Pieczony łosoś z kaszą gryczaną, rukolą i gruszką

Łosoś z gruszką na kaszy gryczanej? Jak to smakuje?

 

Pochodzenie przepisu

Książka kucharska Pascal kontra Okrasa, s. 117

 

Składniki

  • łosoś – płat
  • limonka – 2 sztuki (jak nie ma może być cytryna)
  • rukola – pół opakowania
  • miód – 50g
  • musztarda – 2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek – 100ml
  • kasza gryczana – 2 woreczki po 100g
  • gruszka – 1 sztuka
  • twaróg – 125g
  • ogórek – 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • pieprz, sól – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

2 łyżeczki miodu wrzucić na patelnię. Dodać obraną i pokrojoną gruszkę, mieszać. Dodać sok z 1/2 limonki, gotować przez krótką chwilę aż sos się zredukuje.

łososia umyć (ja nie odcinam skóry). Posypać solą i pieprzem, dodać oliwę (pokropić), zetrzeć skórkę z limonki na górę. Piec (wg autorów 55 stopni  30-35 minut – u mnie nie ma takich temperatur, więc piekę po swojemu – 15 minut, 170 stopni).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kaszę gryczaną gotujemy. Dodać do odcedzonej kaszy ogórka (pokrojonego), dorzucić twaróg, posiekane 2 ząbki czosnku i sok z połowy limonki.

 

Rukolę wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki musztardy i sok z limonki. Miksować, dolać łyżkę – dwie wody, doalć małym strumieniem 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wszystko razem zmiksować na gładko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pozostaje tylko złożyć obiad.

Na dół kasza gryczana z ogórkiem, potem łosoś, sos rukolowy i słodka gruszka.

 

I jak?

Sos rukolowy był przepyszny! Pomysł na kaszę gryczaną z twarogiem i ogórkiem – prosty a jak odmienił smak kaszy (nie jest sucha!). Słodkie gruszki w miodzie pasowały do łososia. Kolejny raz Okrasa zaproponował danie mistrzowskie – składniki ogólnodostępne, a jakże inne doznania smakowe. Pycha! Polecam bardzo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Persephone

    Lubie polaczenia owocowo-miesne lub rybne.

  • spoczi

    jadłam już kiedyś tę kaszę od Okrasy i byłam w niebie, super połączenie 🙂 spróbuję tego łosia z gruszkami do tego 🙂

  • Ania

    Gosia spróbuj kaszy gryczanej niepalonej – nie ma takiego charakterystycznego posmaku 🙂 Do kupienia w tesco np. 🙂

  • Pingback: Gulasz wołowy w piwie z racuchami z kaszy gryczanej i pora | Dom Gosi()