Łosoś z gruszką na kaszy gryczanej? Jak to smakuje?
Pochodzenie przepisu
Książka kucharska Pascal kontra Okrasa, s. 117
Składniki
- łosoś – płat
- limonka – 2 sztuki (jak nie ma może być cytryna)
- rukola – pół opakowania
- miód – 50g
- musztarda – 2-3 łyżki
- oliwa z oliwek – 100ml
- kasza gryczana – 2 woreczki po 100g
- gruszka – 1 sztuka
- twaróg – 125g
- ogórek – 1 sztuka
- czosnek – 1 ząbek
- pieprz, sól – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
2 łyżeczki miodu wrzucić na patelnię. Dodać obraną i pokrojoną gruszkę, mieszać. Dodać sok z 1/2 limonki, gotować przez krótką chwilę aż sos się zredukuje.
łososia umyć (ja nie odcinam skóry). Posypać solą i pieprzem, dodać oliwę (pokropić), zetrzeć skórkę z limonki na górę. Piec (wg autorów 55 stopni 30-35 minut – u mnie nie ma takich temperatur, więc piekę po swojemu – 15 minut, 170 stopni).
Kaszę gryczaną gotujemy. Dodać do odcedzonej kaszy ogórka (pokrojonego), dorzucić twaróg, posiekane 2 ząbki czosnku i sok z połowy limonki.
Rukolę wkładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki miodu, 2-3 łyżki musztardy i sok z limonki. Miksować, dolać łyżkę – dwie wody, doalć małym strumieniem 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wszystko razem zmiksować na gładko.
Pozostaje tylko złożyć obiad.
Na dół kasza gryczana z ogórkiem, potem łosoś, sos rukolowy i słodka gruszka.
I jak?
Sos rukolowy był przepyszny! Pomysł na kaszę gryczaną z twarogiem i ogórkiem – prosty a jak odmienił smak kaszy (nie jest sucha!). Słodkie gruszki w miodzie pasowały do łososia. Kolejny raz Okrasa zaproponował danie mistrzowskie – składniki ogólnodostępne, a jakże inne doznania smakowe. Pycha! Polecam bardzo.