Łosoś z orzechami laskowymi

wpis w: blog, dania z rybą, Kuchnia, z łososiem | 0

Przepis pochodzi z biedronkowej gazety Moje smaki życia.

Płat łososia wyłożyć na papier do pieczenia ułożony w naczyniu żaroodpornym.

PB020001+%28Kopiowanie%29.JPG
PB020003+%28Kopiowanie%29.JPG

Łososia polać sokiem z cytryny.

PB020004+%28Kopiowanie%29.JPG

Robimy posypkę/kruszonkę.
Najtrudniejszy moment do łuskanie orzechów. Potrzeba 50g.

PB020005+%28Kopiowanie%29.JPG

W przepisie było zaznaczone, żeby uprażyć orzechy, potem zdjąć skórkę.

PB020008+%28Kopiowanie%29.JPG

Ale mi się nie chciało tego robić. Dlatego razem ze skórką wrzuciłam orzeszki do mojego siekacza.

PB020010+%28Kopiowanie%29.JPG

do orzechów dodajemy: ćwiartkę kajzerki + łyżkę masła + natka pietruszki (dałam bazylię)

PB020011+%28Kopiowanie%29.JPG

wykładamy kruszonkę na łososia i pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni

PB020014+%28Kopiowanie%29.JPG
PB020020+%28Kopiowanie%29.JPG
PB020022+%28Kopiowanie%29.JPG
PB020023+%28Kopiowanie%29.JPG
PB020024+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Oprócz tego, że ciężko jest tej posypce zrobić zdjęcie, to wszystko ok. Ciekawa byłam smaku posypki, jak będzie smakowało połączenie moich ulubionych orzechów laskowych i ryby. Michał nie zgadł, z czego jest posypka (obstawiał kalafiora). W skali szkolnej 4.