Łosoś z pistacjami w sosie miodowo-kolendrowym

I to jest prawdziwie świąteczny obiad!

 

Pochodzenie przepisu

Przepis Pascala z Kuchni Lidla

 

Składniki

  • łosoś – płat, tyle ile chcemy zjeść, u mnie na 2 osoby ok. 350g
  • pistacje – garść
  • kolendra – pół pęczka świeżej
  • kolendra – 1 łyżka ziaren
  • pieprz czarny – 1 łyżka ziaren
  • oliwa – 2 łyżki + 3 łyżki
  • musztarda – 1 łyżeczka + 1 łyżka
  • por – 1- 2 sztuki (teraz dałabym więcej, miałam tylko 1)
  • ziemniaki – 5- 7 sztuk
  • cytryna – skórka z 1 cytryny
  • cytryna – sok z połowy cytryny
  • miód – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz sypkie – do smaku

 

Skórę łososia naciąć z góry. Przygotować zieloną marynatę, czyli zmiksować/utrzeć w moździerzu łyżkę pieprzu z ziarnach, łyżkę kolendry w ziarnach i pół pęczka kolendry świeżej. Dolać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę musztardy i szczyptę soli. Wymieszać wszystko. Natrzeć łososia marynatą, odstawić na min. 25 minut.

 

Gdy łosoś się marynuje…

Ugotować ziemniaki w mundurkach, pokroić w plastry i podsmażyć na oliwie.

 

Wyłuskać pistacje. Zmiksować na małe cząstki. Pora pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, posolić, dosypać pistacje, wymieszać.

 

Przygotować sos. Połączyć skórkę z cytryny, łyżkę musztardy i łyżeczkę miodu. Wymieszać i dolać oliwę 3-4 łyżki i  sok z połowy cytryny. Do podsmażonego pora na patelni dolać 2,5 łyżki sosu.

 

Czekamy na łososia. Do podania potrzebujemy – świeżej kolendry, sosu miodowego i pokrojonych pistacji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Łososia zapiekałam (chociaż Pascal proponował grillowanie) 15-20 minut w temperaturze 170 st. C.

 

Składamy danie.

Na talerz wykładamy pory, posypujemy pistacjami, potem ziemniaki, łosoś. Na górę świeża kolendra i sos miodowy.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Niebo w gębie. Może byliśmy głodni, ale tylu pochwał z ust jedzących ze mną domowników nie słyszałam dawno. To było coś! Lecę oglądać inne łososiowe propozycje Pascala, bo mam ochotę próbować i próbować, bo reszta może być równie dobra jak to danie. Pistacje, kolendra i łosoś – połączenie PETARDA!