Łosoś z sosem grzybowym

Miałam łososia i grzyby. Nie zostało mi nic innego jak wejść na Kwestię Smaku i liczyć, że znajdę tam przepis.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – link.

Składniki 

  • grzyby – 40g namoczone na noc w zimnej wodzie, wody nie wylewać/  szklanka
  • olej – 2 łyżki
  • cebula – 1
  • sól, pieprz – szczypta do sosu grzybowego | szczypta po mące ziemniaczanej | szczypta do łososia
  • bulion – 0,5 szklanki
  • liść laurowy – 1
  • ziele angielskie – 2-3 kulki
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda zimna – 2 łyżki
  • łosoś  – płat

Grzyby namaczamy na noc w zimnej wodzie.

Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę, dodać grzyby, posolić i dodać pieprzu. Trzymać razem przez kilka minut.

PC271573.JPG

Dodać

  • bulion – 0,5 szklanki
  • woda z moczenia grzybów
  • liść laurowy – 1
  • ziele angielskie – 2-3 kulki

10 minut dusić pod przykryciem

W szklance rozmieszać:

  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda zimna – 2 łyżki

Wlać na patelnię, zagęści się sos momentalnie.

Przyprawić solą i pieprzem.

PC271576.JPG

Do tego upiekłam łososia (sól, pieprz, łosoś).

15 minut w prodziżu.

PC271581.JPG

I jak?

REWELACYJNY sos! 6 w skali szkolnej. Bajka. Jedliśmy i zdecydowaliśmy, że ten łosoś z sosem wchodzą na nasz wigilijny stół za rok.