Łosoś z ziemniakami/ Łosoś Al Forno (pieczony)

Przepis pochodzi z gazetki biedronkowej „Włoskie smaki”.

Świadomie zmniejszam proporcje i robię danie dla 1 osoby.

4 ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do osolonej wrzącej wody.

PA291761+%28Kopiowanie%29.JPG

Dorzucić pokrojoną białą część pora (kroimy na 3 części białą część).

PA291762+%28Kopiowanie%29.JPG

10 minut trzymać w garnku na ogniu.

PA291763+%28Kopiowanie%29.JPG

natkę pietruszki pokroić drobno i podzielić na dwie części (u mnie natka z warzywniaka, więc urodzaj aż bije po oczach, za dużo tego, starczy 1/3 pęczka)

PA291764+%28Kopiowanie%29.JPG

Warzywa odcedzić i ostudzić, wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Dodać połowę pokrojonej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwę.

PA291766+%28Kopiowanie%29.JPG

Pomieszać, pomieszać.

PA291768+%28Kopiowanie%29.JPG

30 minut w piekarniku (u mnie ok. 170 stopni)

PA291771+%28Kopiowanie%29.JPG

w tym czasie robimy masło pietruszkowo-cytrynowe
2 łyżki masła + starta skórka z 1 cytryny + natka pietruszki (połowa, która została)

PA291769+%28Kopiowanie%29.JPG

masło mieszamy
łososia układamy skórą do góry

PA291773+%28Kopiowanie%29.JPG

naciąć łososia w kilku miejscach ostrych nożem (wg mnie im więcej nacięć, tym lepiej) i włożyć do środka cytrynowe masło

PA291775+%28Kopiowanie%29.JPG

przypieczone warzywa posypujemy parmezanem i kładziemy na nie łososia z masłem
tylko 15 minut piec

PA291778+%28Kopiowanie%29.JPG

Jemy.

PA291782+%28Kopiowanie%29.JPG
PA291791+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Wiem, że łososia piecze się krótko i wtedy jest dobry, ale za każdym razem mnie to dziwi. Następnym razem ponacinam rybę w wielu miejscach, nie w 3. Czuć delikatny cytrynowy posmak, warzywa były jednoczześnie mokre i przypieczone . W skali szkolnej – 5+, bo łosoś soczysty, smakowity, dodatki pyszne.

I żeby nie było, że się nie podzieliłam. Sama tego dania nie jadłam

PA291792+%28Kopiowanie%29.JPG