Łososiowe kotlety z kaparowym dipem

Kotlety z ryby? Jak to smakuje?

Pochodzenie przepisu

Przepis pochodzi z gazety Moje smaki życia, nr 10/2014, s. 52.

 

Składniki

  • ziemniaki – 2-3 sztuki
  • łosoś – 300g
  • szczypior – łyżka
  • jajko – 1
  • bułka tarta – łyżka + do obtoczenia
  • sól + pieprz – szczypta

 

sos

  • 2 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka sosu Worcester
  • łyżeczka posiekanych kaparów
  • pieprz – szczypta

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

200g ziemniaków (2 sztuki) obrać, pokroić, zalać wodą i gotować 10 minut.

PA231262+%28Kopiowanie%29.JPG
300g łososia oddzielić od skóry, pokroić.
PA231268+%28Kopiowanie%29.JPG

Łososia dorzucamy do gotujących się ziemniaków. Razem gotować 15 minut.

PA231271+%28Kopiowanie%29.JPG

Po ugotowaniu wylać wodę, w której się gotowała ryba z ziemniakami.

PA231273+%28Kopiowanie%29.JPG

Rozgnieść rybę z ziemniakami widelcem.

PA231275+%28Kopiowanie%29.JPG

+szczypior łyżka + jajko + łyżka bułki tartej + sól + pieprz –> wymieszać

PA231289+%28Kopiowanie%29.JPG

robić kotlety, panierować w bułce i usmażyć na oleju

PA231300+%28Kopiowanie%29.JPG
PA231293+%28Kopiowanie%29.JPG
PA231298+%28Kopiowanie%29.JPG

 

dip
2 łyżki majonezu + sok z 1/2 cytryny + łyżeczka sosu Worcester + łyżeczka posiekanych kaparów + pieprz –> wymieszać

PA231314+%28Kopiowanie%29.JPG
PA231320+%28Kopiowanie%29.JPG
PA231316+%28Kopiowanie%29.JPG
PA231321+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?

Wg mnie w skali szkolnej 5. Na ciepło, na zimno, w środku nocy i na obiad. Dałam dwa Pawłowi, niech próbuje. I bardzo smakowało, zjadł środki.

PA231312+%28Kopiowanie%29.JPG
Facebooktwittergoogle_plus