Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 2/2014, s. 59.
Co trzeba mieć, żeby zrobić to danie?
300g makaronu, pierś z kurczaka (400g), pół słoika suszonych pomidorów, 2 łyżki oleju z pomidorów, 50g szpinaku, pół opakowania śmietany 12%,cebula, czosnek, sól, pieprz
Obiad na – 4 osoby
Krok po kroku w mojej kuchni
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy na olej z suszonych pomidorów. Smażymy.
Cebulę i czosnek siekamy.
Dodajemy czosnek i cebulę do mięsa. Smażymy chwilę. Do mięsa dodajemy pół szklanki wody. Dusimy 10 minut.
Do mięsa dodajemy szpinak,
pół op. śmietany i suszonych pomidorów.
Wszystko mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu.
Podajemy z makaronem.
I jak?
To danie nie wygląda dobrze na talerzu, ale smak zaskakuje. Szpinak i suszone pomidory komponują się z kurczakiem i makaronem. Smakowało.
__________________________________
Jest to piąte z siedmiu dań z lutowego numeru ww. gazety, które mają łącznie kosztować 100zł. Postawiłam sobie za cel sprawdzić, czy najem się proponowanymi daniami i czy faktycznie kwota, którą autorzy zakładają jest prawdziwa. Przede mną jeszcze 2 dania.