Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 2/2014, s. 59.

Co trzeba mieć, żeby zrobić to danie?
300g makaronu, pierś z kurczaka (400g), pół słoika suszonych pomidorów, 2 łyżki oleju z pomidorów, 50g szpinaku, pół opakowania śmietany 12%,cebula, czosnek, sól, pieprz

Obiad na – 4 osoby

Krok po kroku w mojej kuchni
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i solimy. Wrzucamy na olej z suszonych pomidorów. Smażymy.

P2220129.JPG

Cebulę i czosnek siekamy.

P2220130.JPG

Dodajemy czosnek i cebulę do mięsa. Smażymy chwilę. Do mięsa dodajemy pół szklanki wody. Dusimy 10 minut.

P2220135.JPG

Do mięsa dodajemy szpinak,

P2220133.JPG

pół op. śmietany i suszonych pomidorów.

P2220137.JPG

Wszystko mieszamy i chwilę trzymamy na ogniu.

P2220140.JPG

Podajemy z makaronem.

P2220144.JPG

I jak?
To danie nie wygląda dobrze na talerzu, ale smak zaskakuje. Szpinak i suszone pomidory komponują się z kurczakiem i makaronem. Smakowało.

__________________________________
Jest to piąte z siedmiu dań z lutowego numeru ww. gazety, które mają łącznie kosztować 100zł. Postawiłam sobie za cel sprawdzić, czy najem się proponowanymi daniami i czy faktycznie kwota, którą autorzy zakładają jest prawdziwa. Przede mną jeszcze 2 dania.