Mam mój sos Teriyaki! Nareszcie!

W chińskiej restauracji zawsze zamawiam kurczaka z orzechami nerkowca. Smakują mi miękkie orzechy i kurczak w wyśmienitym sosie. Nie wiem ile razy próbowałam odtworzyć ten sos, kombinowałam z przyprawami, z mąką kukurydzianą, z proporcjami. Blisko, ale to nie było to.

W biedrze jest teraz azjatyki rzut do koszy ( ), nie miałam pomysłu na obiad, a robiłam kurczaka z brokułami, nachyliłam się nad dodatkami i wybrałam ten produkt.

P7201349+%28Kopiowanie%29.JPG

Skład, że strach się bać, ale wiem czego szukam. Szukam składników na sos teriyaki.

P7201350+%28Kopiowanie%29.JPG

Do woka na olej wrzucamy piersi z kurczaka.

P7201345+%28Kopiowanie%29.JPG

Po chwili sos.

P7201351+%28Kopiowanie%29.JPG

I tu powinnam skończyć. Spróbowałam i to było mniej-więcej to. Ten sos i mięso. Brakowało nerkowca, ale to da się przeskoczyć następnym razem. Ja jednak kombinowałam ze składnikami z lodówki.

Dodałam pieczarki.

P7201357+%28Kopiowanie%29.JPG

I brokuły.

P7201359+%28Kopiowanie%29.JPG

Makaron zalewajka z szafy z zapasami.

P7201365+%28Kopiowanie%29.JPG

Nałożyłam i niestety sos się zgubił.

P7201373+%28Kopiowanie%29.JPG

Posmak słodko-słony był wyczuwalny nadal, kurczak smakował bardzo dobrze, ale następnym razem przerwę przyrządzanie na etapie mięso-sos.

Ktoś z Was wie coś o sosie Teriyaki? Macie doświadczenie? Przyjmę każdy głos z wielką wdzięcznością, bo szukam tego smaku już któryś miesiąc i czuję, że jestem blisko odtworzenia go (a sos z torebki mnie nie do końca satysfakcjonuje, bo to z torebki, wolałabym sama). Ktoś coś?