W Pani Domu znalazłam prosty przepis na marchewki imprezowe, czyli coś innego dla lubiących marchewki.
Wychodzi tak:
*Co potrzeba, żeby zrobić danie?*
marchewki, szynka dojrzewająca, sezam, oliwa
Krok po kroku w mojej kuchni.
Zaczynamy od obrania marchewek.
Gotujemy warzywa w posłodzonej (1 łyżka cukru) wodzie.
Gdy będą lekko miękkie (ale nie rozpadające się) wyjmujemy marchewki z wody i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy oliwą, nacieramy marchewki.
Szynkę dojrzewającą i…
sezam…
bierzemy do rąk i obtaczamy wybrane sztuki albo w jedno, albo w drugie, albo razem (szynka + sezam).
Zapiekamy. Dodałam kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół.
Wychodzi takie:
I jak?
Fajna przekąska na imprezę. Tylko jak będziecie robić, polecałabym przekroić marchewki, bo takie długie są mało imprezowe (wersja imprezowa to wszystko „na jeden kęs”). Można powbijać w marchewki wykałaczki i ominiemy konieczność stosowania talerzy i sztućców