Mazurek z Kwestii Smaku

wpis w: blog, Ciasta, Wypieki | 1

Od kilku dni widziałam go w Waszych wpisach, komentarzach, planach wielkanocnych.
Mowa o nim.
Właśnie skończyłam i całość (głównie czekolada) chłodzi się w lodówce. Wygląda pięknie!

U mnie krok po kroku:

spód
120g orzechów laskowych mielimy.

Do orzechów dosypujemy 50g cukru i 170g mąki. Do tego 150g pokrojonego masła.

Wszystko mieszamy ręką (zagniatamy).

Dodajemy jajko. Zagniatamy.

Wkładamy ciasto-spód do woreczka i do lodówki na godzinę.

pieczemy spód

160 stopni C., 35 minut

u mnie krócej, bo opiekacz to inna bajka i muszę obserwować wypieki

Czekoladowa góra
Najlepiej byłoby dorwać 300g czekolady z orzechami laskowymi.

U mnie takiej nie było, dlatego zrobiłam swoją.
Pogotowałam orzechy 10 minut we wrzątku.

I ściągnęłam skórkę.

czekoladę z 80ml śmietanki 30% rozpuszczamy. Dodałam część orzechów.

składamy mazurka
spód ma być ostudzony – to istotne, autorka powtarzała to w komentarzach (zawsze czytam wszystkie na blogu http://www.kwestiasmaku.com/blog-kulinarny/mazurek-gianduia/ )

Pozostałą część orzechów podprażyłam (chwilę na patelni, aż zrobią się chrupiące)

Finał znacie.

I jak?
Nasze wrażenia wraz ze zdjęciem pojawią się jutro, gdy spróbujemy.