Gulasz i kluski na parze

Pycha!
Robiłam stąd.
Serdecznie polecam przepis.

Mięso, jeśli nie kupiliśmy gotowego, kroimy na kawałki – około 1cm kostki, wstępnie solimy i pieprzymy, skrapiamy odrobiną soku z cytryny i wrzucamy do garnka na silnie rozgrzany olej (ja zamiast wieprzowiny miałam wołowinę).

DSCF5789-1.JPG

Smażymy mieszając jakieś 5-10 minut aż się zamkną pory w mięsie, po czym wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek i dalej smażymy jakieś pięć minut.

DSCF5792-1.JPG

 

DSCF5795-1.JPG

 

DSCF5796-1.JPG

 

DSCF5799-1.JPG

W tym czasie możemy pokroić paprykę i cukinię w drobną kostkę oraz pomidora.
Po pięciu minutach smażenia gulaszu z cebulą dorzucamy pokrojone i skropione sokiem z cytryny warzywa. Dodajemy liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, suszonej papryki. Przykrywamy dusimy na wolnym ogniu (nie zapomnijcie zmniejszyć gazu) mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa puszczą wodę i wszystko się trochę podgotuje możemy doprawić dodatkowo smakując płyn.

DSCF5800-1.JPG

 

DSCF5801-1.JPG

Michał dodał jeszcze marchewkę, bo lubi.

DSCF5802-1.JPG

 

DSCF5804-1.JPG

w trakcie duszenia przerzuciliśmy gulasz do garnka

DSCF5811-1.JPG

za 1,99 w biedronce można dostać 8 klusek na parze
nastawiamy parowar na ok 5 minut

DSCF5816-1.JPG

szykujemy talerze

DSCF5821-1.JPG

gotowe :)

DSCF5823-1.JPG

zdecydowałam, że pokroję kluski
efekt końcowy:

DSCF5830-1.JPG

Pycha!

Facebooktwittergoogle_plus