Mielone z mieszanką chińską

wpis w: blog, dania z mięsem mielonym, Kuchnia | 0

Pochodzenie przepisu

www.http://godnezycie.blogspot.com/

 

sos – Kwestia Smaku 

 

Składniki

  • mielone – 300g
  • cebula – 1 czerwona
  • mieszanka chińska – całe opakowanie (kupiłam w biedronce)
  • czosnek granulowany – łyżeczka (mogą być 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę)
  • przyprawa 5 smaków – łyżka
  • olej kokosowy – do podsmażenia mielonego
  • sos sojowy – 3 łyżki (dałam sos teriyaki)
  • woda – szklanka
  • szczypior – do posypania

sos

  • ocet ryżowy (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny) – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • sos sojowy (jasny) – 5 łyżek (dałam sos teriyaki)
  • cukier brązowy – 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • woda zimna – 3 łyżki

do podania

  • komosa ryżowa – szklanka ugotowanej zgodnie z instrukcją na opakowaniu (może być kasza lub ryż, co macie)

 

 

 

Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać mięso mielone. Polać sosem sojowym. Podsmażać na średnim ogniu, mieszać.

Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Trzymać na ogniu 2-3 minuty.

Dodać mieszankę chińską, posypać:

  • czosnek granulowany – łyżeczka (mogą być 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę)
  • przyprawa 5 smaków – łyżka

 

Przykryć i dusić przez 20 minut. Mieszać od czasu do czasu. Jeżeli trzeba (gdy się pali), dolać szklankę wody.

Po tym czasie uzyskałam gotowe danie. Jednak jego smak był… okropny. Mielone i mieszanka chińska, jakbym znalazła się w kuchni u niedoświadczonego studenta. Coś trzeba poprawić. Stąd sos z Kwestii Smaku.

W misce wymieszałam:

  • ocet ryżowy (lub sok wyciśnięty z 1/2 cytryny) – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • sos sojowy (jasny) – 5 łyżek (dałam sos teriyaki)
  • cukier brązowy – 3 łyżki

Zalałam składniki na patelni tym sosem.

Łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuściłam w zimnej wodzie. Wlałam do potrawy. Sos natychmiast się zagęścił.

Podałam z ugotowaną wcześniej komosą ryżową, posypałam szczypiorkiem.

 

I jak?

Z dania bez smaku powstał całkiem dobry obiad. Szybko, wykorzystałam zalegające składniki (mielone i mieszankę chińską). Przepis z Kwestii Smaku na sos chiński uratował to danie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus