Mielone z żółtą fasolką

 

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia – 12/2016 s. 62, z jednego garnka „grzybowy z pęczakiem”

 

Składniki

  • olej – do podsmażenia
  • cebula – 1
  • mięso mielone – 300 g
  • jajko – 1
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • woda – 2,5 szklanki
  • curry – 3 łyżeczki
  • fasolka szparagowa – 250g (dałam więcej, 3/4 opakowania mrożonej)
  • por – biała część
  • natka pietruszki – 3 łyżki pokrojonej
  • sól, pieprz -szczypta, kwestia indywidualna

 

Mięso mielone wymieszać z bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem. Uformować kulki z mięsa.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.

Na cebulę włożyć kulki z mięsa, podsmażyć z każdej strony.

Wsypać curry, 2,5 szklanki wody, posolić i gotować przez kilka minut. Na koniec dodać fasolkę, pokrojonego w plastry pora i gotować przez 10 minut.

I jak?

Przeciętniak, ale jak się nie ma pomysłu jak zużyć fasolkę, to warto wypróbować ten przepis.

Facebooktwittergoogle_plus