Młoda kapusta, marchew i koperek

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kapustą, z marchewką | 0

Pochodzenie przepisu

Kuchnia u Krysi

 

Składniki

  • młoda kapusta – pół główki
  • marchew – 2 małe
  • cebula – 2
  • koperek – pęczek
  • masło – 2 łyżki (olej kokosowy u mnie)
  • woda – do połowy wysokości kapusty w garnku
  • sól, pieprz – szczypta
  • kmin rzymski – pół łyżeczki

 

Kapustę pokroić i podsmażyć na maśle (ja na oleju kokosowym) przez 2-3 minuty. Mieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przełożyłam podsmażoną kapustę do garnka. Dodałam marchew i cebulą (pokrojone odpowiednio w plastry i w kostkę). Wlałam szklankę wody. Następnie przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski. Pogotowałam przez chwilę, wymieszałam całość i dodałam koperek.

Gotowałam, aż marchew stała się miękka (20 minut) pod przykryciem.

I jak?

Dodatek do obiadu lub przekąska solo w sezonie, gdy pojawia się młoda kapusta. Smaczne i proste. Autorka przepisu dodała jeszcze śmietanę, ale ja z tego zrezygnowałam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus