Młoda kapusta zasmażana

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z kapustą | 3

Natknęłam się niedawno w sklepie na młodą kapustę. W lodówce miałam kiełbasę – zrobię kapustę zasmażaną!

Pochodzenie przepisu

Niebo na talerzu

 

Składniki

  • kapusta – główka młodej
  • cebula – dwie szalotki
  • kiełbasa – garść pokrojonej kiełbasy (w przepisie boczek)
  • masło – łyżka +  2 łyżki
  • mąka – łyżka, dwie
  • sól, pieprz, kminek – szczypta do smaku
  • cukier – łyżeczka
  • ocet – kilka kropel
  • koperek – pół pęczka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i pokroić (nie kroję drobno, bo nie lubię). Cebulę i mięso pokroić w kostkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na łyżce masła zeszklić cebulę, dorzucić mięso, podsmażyć. Dodać kapustę (u mnie odwrotnie, bo się zagapiłam, ale i tak wyszło, chociaż wolałabym, żeby mięso było bardziej podsmażone).

Mieszać wszystko na patelni przez 4-5 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przełożyłam składniki do garnka (łatwiej mi się w nim miesza). Dolewamy wody – do wysokości składników. Solimy i pieprzymy (u mnie jeszcze + sypnięcie kminku). Doprowadzamy kapustę z mięsem do wrzenia,  Dusimy 20-30 minut na małym ogniu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

W garnuszku rozpuszczamy 1,5 łyżki masła i rozprowadzamy 1-2 łyżki mąki. Dodajemy do tego 3-4 łyżki kapusty z garnka i mieszamy ją z zasmażką. Dorzucamy to do garnka z resztą kapusty.  Na koniec dodajemy koperek, kilka kropelek octu i łyżeczkę cukru, Doprawiamy do smaku.

 

 

I jak?

Kapustka zasmażana jak ta lala! Uwielbiam raz do roku zrobić sobie to danie i jeść, jeść, jeść. Nikt nie zdoła mnie od niej oderwać. Pycha!


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus