Mrożona włoszczyzna – słupki na pierwszym planie

Nowe ułatwienie w mojej kuchni.

 

Pochodzenie przepisu

Pomysł na wykorzystanie słupków warzywnych w kuchni podpatrzyłam na instagramie u Fashionatki (link i link), a przepis pochodzi z miesięcznika Moje smaki życia, nr 2/2015, s. 53 – wymieniłam mieszankę chińską na mieszankę warzywną (aktualnie jest w promocji i zalega w mojej lodówce – trzeba zużyć).

 

Mowa konkretnie o tej włoszczyźnie.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki | czas przygotowania:  30 minut (krojenie, smażenie)

  • pierś z kurczaka – 400g
  • olej – 2 łyżki
  • imbir, kminek mielony – pół łyżeczki
  • papryka słodka – łyżeczka
  • curry, pieprz cayenne – szczypta
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • mieszanka warzywna – 1/3 opakowania
  • ryż – brązowy, woreczek
  • sól, pieprz – na talerzu, do smaku

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mięso umyć, pokroić w kostkę (lub paski) i podsmażyć na rozgrzanym oleju (2 łyżki) . Podsmażyć. Dodypać szczyptę (u mnie większa ilość) curry i smażyć dalej. Dodać słupki warzywne i smażyć razem.

Do warzyw i kurczaka dosypać pół łyżeczki imbiru i kminku, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę pieprzu cayenne (możecie dać zwykły). Dolać 2 łyżki sosu sojowego.

Podlać wodą (pół szklanki) i dusić 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W 2 łyżkach zimnej wody rozprowadziłam łyżkę mąki ziemniaczanej (jak widzicie w naczyniu obok, nie na patelni) i dolałam to do warzyw i mięsa – chodziło o zagęszczenie wody i powstanie sosu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podałam z brązowym ryżem.

Taka włoszczyzna (mrożona i pokrojona przez producenta w słupki) ułatwia przygotowywanie obiadu, to ciekawy patent na zrobienie szybkiego dania (nie trzeba obierać i trzeć). Do tego na moje oko to atrakcyjnie wygląda, takie paseczki. Proste i smaczne.

Inne pomysły na mieszankę warzywną – NALEŚNIKI (link) i ZUPA WIOSENNA (link).

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Facebooktwitter