Muffiny bardzo mocno jagodowe.
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – MUFFINY Z JAGODAMI z otrębami lub płatkami owsianymi
Składniki
- jagody – 200g
- otręby (pszenne lub owsiane) lub płatki owsiane błyskawiczne – 50g
- mleko – 125ml
- mąka – 200g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
- jajka – 3
- cukier – 200g
- olej słonecznikowy lub roztopione masło – 150g
Wszystko sumiennie ważyłam, bo zależało mi na dobrym wypieku. Jest to danie z urodzin Pawła.
Krok po kroku w mojej kuchni
W misce zmieszać:
- otręby (pszenne lub owsiane) lub płatki owsiane błyskawiczne – 50g
- mleko – 125ml
Zostawić z boku.
Wyjmujemy dwie miski.
Miska z suchymi. W jednej mieszamy:
- mąka – 200g
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- sól – szczypta
Miska z mokrymi. W drugiej mieszamy:
- jajka – 3
- cukier – 200g
- olej słonecznikowy lub roztopione masło – 150g
Łączymy miskę z suchymi z miską z mokrymi (w sensie zawartości misek). Nie wyciągałam miksera, jak autorka radziła mieszałam widelczykiem i łyżką.
Do masy dodać otręby nasączone w mleki i jagody. Krótko wymieszać łyżką wszystkie składniki.
Ciasto wygląda tak. Trzeba je rozlać do papilotek.
I upiec: 180 stopni C., 30 minut.
I jak?
I mocno jagodowo. Dzieci jadły bardzo chętnie, dorośli wyczuwali olej, ale też jedli. Ciężko odchodziły od papieru. Najważniejsze, że solenizantowi smakowało i było bardzo dużo owoców.