Mięso z rosołu na śniadanie? Spróbujmy.
Pochodzenie przepisu
To bez dodatków z papryką i kurczakiem z rosołu
Składniki
- jajka – 6
- sól, pieprz – do smaku
- czosnek – ząbek
- papryka ostra i słodka – szczypta
- zioła prowansalskie – łyżeczka
- ser – starty na górę
- papryka – pół świeżej
- mięso z rosołu – pokrojone w kostkę ugotowane fragmenty np, udka
- szczypior – łyżeczka pokrojonego
- Mięso z rosołu pokroić, ułożyć w formie na muffiny (stosuję formę silikonową, niczym jej nie smaruję uprzednio). Podobnie paprykę – pokroić i posypać dno formy.
2. W misce – wbić jajka. Dosypać soli, pieprzu, dodać czosnek, paprykę ostrą i słodką, zioła prowansalskie. Ubić wszystko przez chwilę.
3. Zalać mięso i paprykę jajkami z przyprawami. Posypać szczypiorkiem.
4. Na górę zetrzeć mozzarellę (lub żółty ser).
190 stopni – 35 minut
Po 25 minutach zaczyna się magia i muffinki rosną w oczach (potem opadną).
I jak?
Propozycja śniadaniowa – udana. Podoba mi się pomysł i forma zużycia gotowanego mięsa (i wszelkich resztek zalegających w lodówce). Po przekrojeniu prezentują się ciekawie, jajeczna część trochę napęczniała i widać dziurki. Robi się szybko i samo, można przygotować wieczorem, rano tylko zagrzać.