Zamiast chleba – lekko słodkawe muffinki. 2 faza South Beach.
Pochodzenie przepisu
książka Dieta South Beach, s. 303, faza 2 SB
Składniki
na 6 muffinek
- maślanka – pół szklanki
- płatki owsiane górskie – 0,5 szklanki
- mąka pełnoziarnista – 0,75 szklanki
- proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
- cynamon – szczypta
- sól – szczypta
- orzechy włoskie – 1/3 szklanki (nie miałam, nie dałam)
- olej rzepakowy – 1/6 szklanki
- jajko – 1
- olej waniliowy – 0,5 łyżeczki (nie miałam nie dałam)
te ułamki to podzielone na pół propocje z książki
Krok po kroku w mojej kuchni
działamy na 3 miski
1 miska
Do pierwszej miski dodać:
- maślanka – pół szklanki
- płatki owsiane górskie – 0,5 szklanki
Zostawić na 30 minut.
2 miska
W drugiej misce wymieszać:
- mąka pełnoziarnista – 0,75 szklanki
- proszek do pieczenia – 0,75 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
- cynamon – szczypta
- sól – szczypta
- orzechy włoskie – 1/3 szklanki (nie miałam, nie dałam)
3 miska
W trzeciej misce wymieszać:
- olej rzepakowy – 1/6 szklanki
- jajko – 1
- olej waniliowy – 0,5 łyżeczki (nie miałam nie dałam)
Do trzeciej miski dodać namoczone płatki owsiane (1 miska). Dosypywać mieszaninę z mąką (2 miska). Mieszać bardzo krótko, aż składniki się połączą.
Wyłożyć ciasto do foremek. Piec w 220 stopniach przez 11-15 minut. U mnie trochę dłużej. Wbić drewniany patyczek w środek muffinki i sprawdzić – jeżeli jest mokry – piec dalej, jeżeli jest suchy, można kończyć.
I jak?
Po kilkunastu dniach braku słodyczy te wypieki wydawały się TAK SŁODKIE, tak smaczne, że muszę je chwalić i polecać dalej. Nie czuć płatków owsianych, maślanka je rozpuszcza całkowicie. Jedliśmy i z serkiem i same jako produkt skrobiowy. I dobre.