Muffinki szpinakowe

 

Śniadanie – jajeczne muffinki ze szpinakiem. 1 faza South Beach.

Pochodzenie przepisu

książka Dieta South Beach, s. 229, faza 1 SB – babeczki jarzynowe quiche na wynos

 

Składniki

na 6 muffinek/babeczek

  • szpinak – kilka mrożonych kulek
  • cheddar – pół szklanki startegi
  • jajko – 0,5 szklanki (4?5? jajka)
  • cebula – 1/4 szklanki
  • papryka – 1/4 szklanki
  • sos paprykowy – 3 krople (opcjonalnie, nie dawałam), dosypałam wędzonej papryki pół łyżeczki

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Szpinak podgrzać na łyżeczce oliwy i zmienić stan na paćkowaty (ze zmrożonego). Zajmie to chwilę.

W misce wymieszać:

  • szpinak – kilka mrożonych kulek
  • cheddar – pół szklanki startegi
  • jajko – 0,5 szklanki (4?5? jajka)
  • cebula – 1/4 szklanki
  • papryka – 1/4 szklanki
  • sos paprykowy – 3 krople (opcjonalnie, nie dawałam), dosypałam wędzonej papryki pół łyżeczki

Masę przelać do foremek muffinkowych.

Piec 180 stopni C – czas 20-25 minut. Rosną pod sam koniec jak głupie, nagle. Przyda się patyczek – jeżeli po wbiciu jest suchy, można wyjmować, gdy mokry – jeszcze zapiekać.

 

I jak?

Robiłam dwa razy. Raz z małej ilości szpinaku, drugi raz z takiej jak w przepisie oryginalnym (30 dag mrożonego) i im mniej szpinaku (kilka kulek – 4-6?), tym dla babeczek lepiej. Lepiej gdy nie są zbyt zielone, a bardziej serowo-cebulowo-paprykowe.

 

Te poniżej to drugi raz, bez papryki (świeżej), z papryką lepsze.

Propozycja typowo śniadaniowa. Lepiej zrobić wieczorem, rano odgrzać – walory smakowe bez zmian.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

\

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Nina

    Gocha Kocham Cię za te przepisy.
    Muffiny towarzyszyły mi w pracy przez trzy dni.
    Trzeciego dnia musiałam brać zapas, bo koleżanki się zachwycały.

    Dla szpinakożerców IDEALNE!! 🙂

  • Pingback: Dieta South beach – 2 Faza (1-7 dzień) | Dom Gosi()