Pomysł na jesienny deser/kolację znalazłam tutaj. Jedna z forumowiczek zaproponowała, że teraz top daniem (takim typowo sezonowym) są naleśniki z musem jabłkowym.
Tylko jak zrobić taki mus?
Każdy sobie poradzi!
Bierzemy 2 jabłka. Obieramy, kroimy.
Na drugiej patelni robimy naleśniki. Jabłka wrzucamy na patelnię.
Podlewamy połową szklanki wody i trzymamy na małym ogniu.
Gdy jabłka zaczną się rozgotowywać dosypujemy cukier (jeżeli nie lubicie słodkiego musu, nie musicie dosypywać, ja dałam 1 łyżkę cukru).
I tadam!
Mamy mus! Takie to proste i nie wiem, dlaczego wcześniej nie robiłam sama musu, tylko ciągle naleśniki z dżemem?
Nakładamy mus na naleśniki. Składamy jak nam się podoba i jemy.
Jak macie lody waniliowe, możecie dorzucić gałkę.
Pycha!