Coś na szybko z piersi z kurczaka.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- naleśniki na mące pełnoziarnistej zrobione stąd
- oliwa – do smażenia
- pierś z kurczaka – 1 filet
- mąka kukurydziana – łyżeczka (nie dałam)
- papryka czerwona – 1
- cukinia – 250g
- bakłażan – 150g (nie dałam)
- kurkuma – łyżeczka + 1/4 łyżeczki
- oregano – łyżka + sypnięcie do sosu
- woda – 2-3 łyżki
- sos sojowy – 2 łyżki
- czosnek – ząbek
- papryczka chili – kawałeczek (dałam srirachę kropelkę)
- pomidory – 1 puszka
- sól, pieprz – szczypta
- ser – 2 garście startego żółtego
Krok po kroku w mojej kuchni
Robimy naleśniki.
Pokroić w kostkę:
- pierś z kurczaka – 1 filet
- papryka czerwona – 1
- cukinia – 250g
- bakłażan – 150g (nie dałam)
Mięso posypać mąką kukurydzianą.
W garnku na oliwie podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone warzywa oraz:
- kurkuma – łyżeczka
- oregano – łyżka
Smażyć 3-4 minuty. Dolać 2-3 łyżki wody.
Potem dodać:
- sos sojowy – 2 łyżki
Wymieszać składniki i zdjąć z ognia.
Na naleśniki wyłożyć farsz, posypać go serem i zawinąć. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Sos pomidorowy powstał, gdy w garnku na oliwie podsmażyłam:
- czosnek – ząbek,
- kapkę srirachy
- 1/4 łyżeczki kurkumy, szczyptę oregano, soli i pieprzu
- i puszkę pomidorów
Całość po wymieszaniu i podgrzaniu przez 10 minut zmiksowałam blenderem na miazgę.
Naleśniki polać sosem pomidorowym, posypać serem.
Zapiekać w 180 stopniach przez 20 minut.
I jak?
Czasami zostaje pierś z kurczaka lub pół cukinii i nie mamy na to pomysłu. Zapiekanie w naleśnikach jest o tyle dobrym pomysłem, że każdy lubi naleśniki. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy i kurkuma w mięsno-warzywnym farszu to klucz do sukcesu i tajemnica tej potrawy. Pełnoziarniste naleśniki też trafione w 10.