Ogórkowa Magdy Gessler

Ciekawe czy będzie naprawdę wyjątkowa?

 

Pochodzenie przepisu

Strona Smaki życia (link).

 

Składniki | czas przygotowania:  40 minut (krojenie, gotowanie)

  • żeberka wieprzowe –  500 g
  • seler – mały kawałek
  • por – 1/2
  • marchewka – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • ogórki kiszone – 6 sztuk
  • ziemniaki – 6 sztuk
  • śmietana 18% – 3-4 łyżki
  • koperek – pół pęczka
  • sól, pieprz – do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Do garnka włożyć mięso.  Seler i pietruszkę obrać, pokroić, wrzucić do garnka. Dodać pora. Gotować razem godzinę. W przepisie nie było zaznaczona jaka ilość wody, a jedynie, że starczy dla 4 osób. Uznałam więc, że dodam tyle wody, żeby zakryło mięso powiedzmy na 5cm.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sześć ogórków pokroić w plastry. Warzywa ( 6 ziemniaków i 1 marchew) obrać i pokroić w kostkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAZ garnka wyjąć pietruszkę, por i seler. Wrzucić do mięsa z wodą marchew i ziemniaki. Gotować 15 minut. Do zupy dorzucić ogórki pokrojone w plastry. Gotować wszystko razem przez 5 minut (trzymałam zupę na ogniu  aż do miękkości ziemniaków, bo mam odmianę od rolnika i coś długo trzeba gotować). Na koniec dodać Dodać śmietanę i posiekany koperek. Śmietanę rozrobiłam w kubku z kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka. W przepisie nie określono kiedy pieprz i sól, więc ja dodaję do smaku na talerzu. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jestem zdziwiona, że to wyszło. Po pierwsze bez standardowych dodatków, czyli nieśmiertelnego ziela angielskiego i liścia laurowego, bez soli i pieprzu (no na sam koniec na talerzu do smaku). Dziwacznie/ inaczej niż zwykle (zwykle ścieram na tarce) postąpiono z ogórkami. To chyba żeberka robią całą robotę i nadają tej ogórkowej charakteru. Jeżeli miałabym powtórzyć to danie – starłabym ogórki i wrzuciła te moje ziela (i liście). Dodatkowo podzieliłabym ilość składników na dwa, bo wyszedł wielki gar jak dla wojska.