Śniadanie na słodko.
Pochodzenie przepisu
Składniki
omlet
- jajka – 2
- mąka – łyżka
- sól – szczypta
- olej – do smażenia
- cukier – łyżeczka (opcjonalnie)
słodkie nadzienie
- miód – łyżka
- jabłko – 1
- winogrona – 10 gron
- cynamon – szczypta
- rum – 1 łyżka (nie miałam, nie dałam)
- woda – pół szklanki
- jogurt naturalny – 2 łyżki
Jabłko i winogrona kroimy drobniej, wrzucamy na patelnię, dodajemy pół szklanki wody i miód. Polać rumem (jak macie), posypać cynamonem. Zostawiłam na małym ogniu na mniej niż minutę (miód połączył się z wodą i otoczył owoce).
Omlet, czyli najpierw białka oddzielone od żółtek.
Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Odstawić na bok.
W drugiej misce do żółtek dodać mąkę i cukier (chętni). Zmiksować.
Delikatnie połączyć ze sobą zawartość dwóch misek.
Na rozgrzanej łyżce oleju (oczywiście na patelni, bo gdzie indziej) usmażyć omlet. Z jednej strony trzymam ok. minuty, z drugiej 15 sekund.
Na środek omletu wyłożyć słodkie nadzienie i polać jogurtem naturalnym.