Paluchy Wiedźmy – Halloween

Słodkość na Halloween.

Pochodzenie przepisu

Bafka – pingerowa Smakoszka  – Paluchy Wiedźmy

 

Składniki

  • masło – 220 g miękkiego
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • jajko – 1
  • mąka  – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • aromat migdałowy – kilka kropelek
  • migdały – 3/4 szklanki obranych (zalać wrzątkiem,  odstawić na 15 minut, po tym czasie łatwo odchodzi skórka)

 

Przepis odtworzony kilka lat temu. Dzisiaj go odświeżam. Jeżeli robicie pierwszy raz dla siebie, zmniejszcie podane proporcje o połowę. Wychodzi dużo paluchów.

 

 

W misce wymieszać i ugnieść:

  • masło – 220 g miękkiego
  • cukier puder – 3/4 szklanki
  • jajko – 1
  • mąka  – 3 szklanki
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • aromat migdałowy – kilka kropelek

Zawinąć ciasto folią i trzymać w lodówce prez 30 minut.

 

 

Teraz najlepsze. Schłodzone ciasto rwać i formować palce.

Tu przyłożyłam migdała ze skórką – byłam ciekawa jak to się będzie prezentowało i jest czad! Patrzcie.

download (2)

 

download (3)

 

download (5)

download (7)

 

 

Ciastka piec w temp. 180°C ok. 12 – 15 min. Uwaga – rosną na boki.

 

download (11)

download (10)

download (9)

download (8)

download (13)

 

I jak? 

I obrzydliwie smacznie! Raz w roku można zaszaleć z takimi straszydłami.

download (6)

Facebooktwittergoogle_plus