Panieńska cytrynówka

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Uncategorized | 0
Szybka nalewka na imprezy w domu.

cytryny (2 kg)
0.5 l wody
0.5l spirytusu (dałam wódkę, żeby się dziewczyny za szybko nie napiły :p )
szklanka cukru

1. Cytryny myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki

DSCF4007.JPG

2. Szykujemy alkohol

DSCF4125.JPG

3. Zalewamy cytryny wódką/spirytem

DSCF4127.JPG

Zostawiamy na noc (powinno być na 24h)

DSCF4128.JPG

4. Następnego dnia zalewamy szklankę cukru (dałam 2 i było za słodkie!) wodą ciepłą (1:1 z wódką, czyli 0,5l wody)) i odstawiamy roztwór na bok, do ostudzenia

DSCF4130.JPG

5. Sitko wchodzi do akcji. Przelewamy wódkę z cytrynami przez sito (pod spodem mamy miskę podstawioną). Wyciskamy cytryny.

6. Łączymy cytrynową wódkę z wodą.
I tak powstawała moja:

DSCF4167.JPG