Pęczak, suszone pomidory, szpinak i feta

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • pęczak – pół szklanki
  • bulion – szklanka 
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • słodka papryka – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • oregano – 0,5 łyżeczki
  • suszone pomidory – 6 kawałków
  • szpinak – 100g
  • feta – 80g

 

Pęczak zalać bulionem, posypać solą i pieprzem. Nakryć i gotować, aż kasza będzie miękka i wchłonie bulion.

Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów, trzymać na nim przez kilkanaście sekund pokrojony czosnek.

Dodać kaszę, posypać:

  • kurkuma – 0,5 łyżeczki
  • słodka papryka – 0,5 łyżeczki
  • ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • oregano – 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta

Smażyć przez kilka minut.

Dodać suszone pomidory i smażyć przez minutę.

Dodać szpinak i mieszać przez 30 sekund (aż szpinak zmięknie).

 

Na koniec posypać na talerzu fetą i szczyptą oregano.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus