Pieczona cukinia

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z cukinią | 0

Szybka, warzywna kolacja.

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło

s. 213, pieczona cukinia w sosie pomidorowym z komosą

 

Składniki

  • cukinia – 3 średnie
  • oliwa – 1/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieprz – szczypta
  • komosa ryżowa – 150g
  • woda – 300ml
  • sól – 1/2 łyżeczki

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cukinie pokroić na większe cząstki. Polać warzywo następującymi składnikami:

  • oliwa – 1/4 szklanki
  • koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki drobno poszatkowane
  • pieprz – szczypta

Wymieszać dokładnie cukinię w pomidorowej otoczce.

Piec 200 stopni, aż cukinia będzie miękka (u mnie 25 minut).

 

Za pierwszym razem przygotowałam komosę wg przepisu autorów. 150g komosy wypłukać i odsączyć, zalać 300ml wody, doprowadzić do wrzenia. Dodać sól. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką, gotować (nie mieszać!), aż ziarenka wypiją cały płyn i będą miękkie.

I jak?

Dobra, pieczona cukinia. Jadłam z komosą (przepis wyżej w tekście) na kolację albo jako dodatek do obiadu (tu na zdjęciu z kotletami prowansalskimi).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus