Pieczona łopatka i zielona soczewica z boczkiem

Widzieliście film Julie and Julia? Jak tak dalej pójdzie, to niczym tytułowa bohaterka, odtworzę chyba wszystkie przepisy z lidlowej książki.

Pochodzenie

Książka Pascal kontra Okrasa, s. 109

 

Składniki

  • kulka mięsa – u Pascala szynka, u mnie łopatka, ok kg
  • boczek wędzony – 150g, pokrojony
  • musztarda – 3 łyżki
  • por – 1
  • marchewka – 4 (dałam 1 sztukę)
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • majeranek – łyżka
  • oregano – łyżka
  • szalotka – 2
  • białe wino – 1/2 szklanki (można zamienić na wodę)
  • zielona soczewica – 200g
  • cebula – 1
  • masło – łyżka
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól, pieprz – szczypta, sypnięcie

 

 Krok po kroku w mojej kuchni

 

Kulkę mięsa nakłuwamy i wkładamy pokrojony czosnek w otworki. Solimy i pieprzymy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.

 

W skład marynaty wchodzą:

  • musztarda – 3 łyżki
  • natka pietruszki – 1/2 pęczka
  • majeranek – łyżka
  • oregano – łyżka

Powyższe składniki mieszamy w misce i nacieramy mięso.

 

 

Smarujemy mięso marynatą i wkładamy na godzinę do pieca, 180 stopni.

Po godzinie warto podlać łopatkę 1/4 szklanki wody,  potem ew.  winem (1/2 szklanki; ewentualnie, bo jeżeli nie macie, nie lubicie posmaku białego wina można podlać wodą) i ułożyć dookoła pokrojone szalotki (2). Zapiekać łopatkę w winie i szalotkach przez 15 minut.

 

Kolejny krok to soczewica z boczkiem.

 

Soczewicę gotujemy w 300ml zimnej wody. Gdy woda zacznie bulgotwać czekamy minutę, przecedzamy ziarenka i polewamy zimną wodą na sicie (hartujemy).

 

Nie robiłam dalej w garnku, ale na patelni, bo mi tak wygodnie.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy marchewkę, smażymy 1,5 minuty, mieszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w półtalarki i smażymy. Dorzucamy soczewicę.

Całość należy zalać 300 ml gorącej wody i gotować przez 10 minut bez przykrycia.

 

I jak?

Mięso smaczne, soczewicowy miks z boczkiem i warzywami mi nie podszedł. Za dużo tutaj mięsa, przekombinowane. Za to marynata ciekawa, prosta, ze składników, które przeważnie mam. Sposób zapiekania mięsa – do powtórzenia, to z soczewicą – może jako oddzielne danie? Razem nie pasowało.

 

 

Facebooktwittergoogle_plus