Widzieliście film Julie and Julia? Jak tak dalej pójdzie, to niczym tytułowa bohaterka, odtworzę chyba wszystkie przepisy z lidlowej książki.
Pochodzenie
Książka Pascal kontra Okrasa, s. 109
Składniki
- kulka mięsa – u Pascala szynka, u mnie łopatka, ok kg
- boczek wędzony – 150g, pokrojony
- musztarda – 3 łyżki
- por – 1
- marchewka – 4 (dałam 1 sztukę)
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- majeranek – łyżka
- oregano – łyżka
- szalotka – 2
- białe wino – 1/2 szklanki (można zamienić na wodę)
- zielona soczewica – 200g
- cebula – 1
- masło – łyżka
- czosnek – 3 ząbki
- sól, pieprz – szczypta, sypnięcie
Krok po kroku w mojej kuchni
Kulkę mięsa nakłuwamy i wkładamy pokrojony czosnek w otworki. Solimy i pieprzymy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W skład marynaty wchodzą:
- musztarda – 3 łyżki
- natka pietruszki – 1/2 pęczka
- majeranek – łyżka
- oregano – łyżka
Powyższe składniki mieszamy w misce i nacieramy mięso.
Smarujemy mięso marynatą i wkładamy na godzinę do pieca, 180 stopni.
Po godzinie warto podlać łopatkę 1/4 szklanki wody, potem ew. winem (1/2 szklanki; ewentualnie, bo jeżeli nie macie, nie lubicie posmaku białego wina można podlać wodą) i ułożyć dookoła pokrojone szalotki (2). Zapiekać łopatkę w winie i szalotkach przez 15 minut.
Kolejny krok to soczewica z boczkiem.
Soczewicę gotujemy w 300ml zimnej wody. Gdy woda zacznie bulgotwać czekamy minutę, przecedzamy ziarenka i polewamy zimną wodą na sicie (hartujemy).
Nie robiłam dalej w garnku, ale na patelni, bo mi tak wygodnie.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy boczek pokrojony w kostkę. Dorzucamy marchewkę, smażymy 1,5 minuty, mieszamy. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w półtalarki i smażymy. Dorzucamy soczewicę.
Całość należy zalać 300 ml gorącej wody i gotować przez 10 minut bez przykrycia.
I jak?
Mięso smaczne, soczewicowy miks z boczkiem i warzywami mi nie podszedł. Za dużo tutaj mięsa, przekombinowane. Za to marynata ciekawa, prosta, ze składników, które przeważnie mam. Sposób zapiekania mięsa – do powtórzenia, to z soczewicą – może jako oddzielne danie? Razem nie pasowało.