Pieczona szynka z winogronami, dynia z ciecierzycą i ryż z groszkiem

Propozycja sobotniego obiadu.

Pochodzenie przepisu

Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło s. 227 (dynia po prowansalsku) – stąd dynia z ciecierzycą i groszek z ryżem

Moje Smaki życia 10/2016, s. 28 pieczeń z winogronami – stąd szynka w winogronach

 

Składniki

szynka

  • szynka – 1kg (lub więcej)
  • sól, pieprz – po pół łyżeczki
  • majeranek – łyżeczka (miałam od mamy z działki, zasuszyłam i roztarłam listki)
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej – 2 łyżki
  • sok z winogron – szklanka (nie dałam)
  • winogrona – 300g

 

dynia z ciecierzycą

  • olej – 2 łyżki
  • czosnek – ząbek
  • passata – 300g
  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • papryka chili – 1 rozkruszona ostra suszona (u mnie dwa przekręcenia młynkiem)
  • dynia piżmowa – 250g
  • ciecierzyca ugotowana – 0,5 szklanki (jak ugotować ciecierzycę?)
  • sól – szczypta
  • natka pietruszki – do podania 0,5 pęczka (u mnie do posypania garść posiekanej)

 

ryż

  • ryż jaśminowy – 150g
  • woda – 300ml
  • sól – pół łyżeczki
  • groszek zielony – 0,5 szklanki groszku z puszki

 

 

 

Szynkę umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Natępnie podgrzać olej na patelni i polać gorącym jeszcze tłuszczem mięso.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zamknąć szynkę w rękawie do pieczenia i  piec w 190st. C przez tyle czasu, ile waży szynka (jeżeli 1kg – pieczesz 1h, jeżeli 1,5kg – pieczesz 1,5h).

Jeżeli używacie i macie pod ręką sok winogronowy, w trakcie pieczenia możecie 2-3 razy polać mięso sokiem (pominęłam ten krok). Na 15 minut przed końcem wrzucić na mięso umyte winogrona.

 

dynia po prowansalsku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek. Dodać pomidory (passatę). Gotować przez 5 minut.

Po tym czasie dodać:

  • zioła prowansalskie – łyżeczka
  • papryka chili – 1 rozkruszona ostra suszona (u mnie dwa przekręcenia młynkiem)
  • dynia piżmowa – 250g – obraną i pokrojoną w kostkę
  • ciecierzyca ugotowana – 0,5 szklanki

Gotować przez 15 minut. Dynia ma być miękka, ale nie rozgotowana.

Pod koniec dodać szczyptę soli. Podawać z natką pietruszki.

ryż

150g ryżu wypłukać i zalać 300ml wody. Doprowadzić do wrzenia. Wtedy posolić (pół łyżeczki). Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką. Nie mieszać w trakcie gotowania.  Przerwać gotowanie, gdy ziarenka wchłoną wodę. Na koniec dorzucić groszek  i wymieszać.

 

I jak?

Szynka nie wyszła za sucha, ryż z groszkiem to nowość na moim stole (tak niewiele trzeba, żeby odmienić zwykły ryż). Dynia z ciecierzycą prawdę mówiąc była tu przypadkiem, bo to danie było naszą kolacją poprzedniego dnia. Resztka posłużyła za substytut surówki.

Następnego dnia z resztki pieczonej szynki zrobiłam szybki gulasz (czyli widoczne poniżej na obrazku produkty połączyłam w jedno, dodałam passaty, przyprawiłam jak lubię lekko pikantnie i zjedliśmy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus