Pieczony łosoś

U Agaty znalazłam prosty  przepis na pieczonego łososia.

Wychodzi tak:

DSCF4290.JPG

Robi się prosto.
Do miski wrzucamy 2 łyżki śmietany.

DSCF4260.JPG

Dodajemy łyżkę musztardy.

DSCF4263.JPG

Wyciskamy sok z połowy cytryny.

DSCF4265.JPG

Dodajemy pół wyciśniętego ząbka czosnku.

DSCF4266.JPG
DSCF4269.JPG

Solimy i pieprzymy.

DSCF4272.JPG

Wyczytałam w komentarzach, że warto dodać koperku, więc to zrobiłam. Wszystko mieszamy.

DSCF4273.JPG
DSCF4274.JPG

Łososia umieszczamy na papierze do pieczenia.

DSCF4276.JPG

Wylewamy na niego połowę sosu (resztę podajemy już z upieczonym łososiem).

DSCF4278.JPG

Wkładamy do piekarnika na pół godziny i zapiekamy.

DSCF4279.JPG

Podajemy z resztką sosu.

DSCF4288.JPG
DSCF4291.JPG

I jak?
Fajne te przepisy na blogu Agaty, obserwuję ją od dawna i nawet nie wiecie jak się cieszyłam, gdy kilka dni temu zobaczyłam ją w kuchni DDTVN.
A łosoś? Pycha! Pieczony jeszcze lepszy niż ten robiony na parze.